Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PRINCIPÁL, -Ă, principali, -e, adj. Care are o importanță deosebită sau cea mai mare importanță; de căpetenie, de frunte. ◊ (Gram.) Propoziție principală (și substantivat, f.) = propoziție independentă dintr-o frază, de care depind propozițiile subordonate. – Din fr. principal, lat. principalis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PRINCIPÁL, -Ă adj. 1. Cel mai însemnat, de căpetenie, de frunte. 2. Propoziție principală (și s.f.) = propoziție care nu depinde din punct de vedere gramatical de altă propoziție dintr-o frază și care are, la rândul ei, subordonate. // s.n. (Art.) Ceea ce are o deosebită importanță, ceea ce este esențial. [< fr. principal, it. principale, lat. principalis].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PRINCIPÁL, -Ă I. adj. 1. cel mai însemnat, de căpetenie, de frunte. ♦ în ~ = în special, mai ales. 2. propoziție ~ă (și s. f.) = propoziție care nu depinde gramatical de altă propoziție dintr-o frază. II. s. n. (art.) ceea ce are o deosebită importanță, ceea ce este esențial. (< fr. principal, lat. principalis)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PRINCIPÁL adj. 1. central, (fig.) nodal. (Punctul ~ al acțiunii.) 2. magistral. (Conductă ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
PRINCIPÁL s. v. conducător, șef.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Principal ≠ secundar
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
principál adj. m., pl. principáli; f. sg. principálă, pl. principále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PRINCIPÁL ~ă (~i, ~e) Care este de primă importanță; foarte important; fundamental; substanțial; magistral; primordial; c******l; esențial. Rol ~. ◊ Propoziție ~ă propoziție care nu depinde sintactic de altele într-o frază formată prin subordonare. /<fr. principal, lat. principalis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)