Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: profila (verb tranzitiv) , profilare (substantiv feminin)   
PROFILÁRE, profilări, s. f. Acțiunea de a (se) profila și rezultatul ei. – V. profila.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PROFILÁRE s.f. Acțiunea de a (se) profila și rezultatul ei; reliefare, înfățișare. [< profila].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PROFILÁRE s. conturare, delimitare, evidențiere, precizare, proiectare, reliefare. (~ imaginii ei în lumina asfințitului.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
profiláre s. f., g.-d. art. profilării; pl. profilări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PROFILÁ, profilez, vb. I. 1. Refl. A ieși în evidență; a se reliefa, a se contura. 2. Tranz. A stabili obiectivul de bază al producției unei întreprinderi, al activității unei instituții, organizându-le în mod corespunzător. 3. Tranz. A lamina un drug de metal, dându-i un profil uniform pe toată lungimea lui. ♦ P. gener. A fasona, a prelucra un obiect sau un material pentru a-i da un anumit profil. – Din fr. profiler.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A PROFILÁ ~éz tranz. 1) A face să se profileze; a contura; a desena; a zugrăvi. 2) (întreprinderi, instituții) A caracteriza stabilind profilul. /<fr. profiler
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE PROFILÁ pers. 3 se ~eáză intranz. A-și delimita bine profilul; a se închega în contururi precise; a se contura; a se desena; a se zugrăvi; a se delimita. /<fr. profiler
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PROFILÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) înfățișa în profil; a (se) reliefa. 2. tr. A organiza într-un anumit fel (o instituție, o întreprindere etc.). 3. tr. A lamina o bară metalică dându-i un profil uniform în lungime. [< fr. profiler].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PROFILÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) înfățișa în profil; a (se) reliefa, a (se) contura. 2. a face să iasă, a ieși în evidență. 3. a (se) specializa într-un anumit domeniu. II. tr. 1. a organiza într-un anumit fel (o instituție, o întreprindere etc.). 2. a lamina o bară metalică dându-i un profil uniform în lungime. ◊ a fasona un obiect, un material pentru a-i da un anumit profil. (< fr. profiler)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PROFILÁ vb. 1. a se contura, a se delimita, a se desena, a se desluși, a se distinge, a se evidenția, a se preciza, a se proiecta, a se reliefa. (Acum imaginea ei se ~ în lumina asfințitului.) 2. v. configura. 3. v. specializa.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
profilá vb., ind. prez. 1 sg. profiléz, 3 sg. și pl. profileáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)