Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: proiecta (verb tranzitiv) , proiectat (adjectiv)   
PROIECTÁT, -Ă, proiectați, -te, adj. Care a fost plănuit, prevăzut să fie făcut în viitor. [Pr.: pro-iec-] – V. proiecta.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PROIECTÁT adj. v. plănuit.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
proiectát adj. m., (sil. pro-iec-), pl. proiectáți; f. sg. proiectátă, pl. proiectáte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PROIECTÁ, proiectez, vb. I. 1. Tranz. A face un proiect (1); a intenționa, a plănui. 2. Tranz. A elabora un proiect (3). 3. Tranz. A face o proiecție (1), a reprezenta schematic un corp pe o suprafață sau pe un plan, după anumite reguli geometrice. 4. Refl. A se profila, a se contura. 5. Tranz. A trimite pe o suprafață un fascicul de raze, de particule, o succesiune de imagini cinematografice etc. 6. Tranz. A arunca (cu forță) un corp solid; a împrăștia cu presiune un lichid sau o pulbere. [Pr.: pro-iec-] – Din proiect (după fr. projeter).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A PROIECTÁ ~éz tranz. 1) (acțiuni) A intenționa să realizeze. Mi-am ~at pe azi să vizionez un film. 2) (activități, acțiuni) A prevedea din timp, elaborând un proiect. 3) (raze, particule elementare, imagini) A trimite pe o suprafață. 4) (corpuri solide) A arunca cu forța într-o anumită direcție. 5) (lichide sau materiale pulverulente) A împrăștia sub presiune. 6) A face să se proiecteze. /Din proiect
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE PROIECTÁ pers. 3 se ~eáză intranz. A se reflecta pe o suprafață oarecare. /Din proiect
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PROIECTÁ vb. I. tr. 1. A plănui, a avea de gând. 2. (Tehn.) A întocmi un proiect pentru o construcție etc. 3. (Mat.) A reprezenta un corp pe o suprafață potrivit anumitor reguli. ♦ refl. A se desena, a se profila, a se contura. ♦ A reproduce pe ecran imaginile înregistrate pe un film (cinematografic). 4. A arunca cu forță un corp; a împrăștia cu presiune un lichid sau un material pulverulent. ♦ A trimite un fascicul de raze de lumină. [Pron. pro-iec-. / cf. fr. projeter, it. proiettare, lat. proicere – a arunca].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PROIECTÁ vb. I. tr. 1. a plănui, a intenționa, a avea de gând. 2. a întocmi un proiect (3). 3. a face o proiecție (1), a reprezenta schematic un corp pe o suprafață potrivit anumitor reguli. ◊ a reproduce pe ecran imaginile înregistrate pe un film (cinematografic). 4. a arunca cu forță un corp; a împrăștia cu presiune un lichid, un material pulverulent. ◊ a trimite un fascicul de raze de lumină. II. tr., refl. a (se) reflecta, a (se) profila, a (se) contura. (după fr. projeter)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PROIECTÁ vb. 1. v. intenționa. 2. v. inventa. 3. v. preconiza. 4. v. profila. 5. v. oglindi. 6. v. rula. 7. a arunca, a azvârli, a propulsa, a zvârli. (A ~ ceva în spațiu.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
proiectá vb. (sil. -iec-), ind. prez. 1 sg. proiectéz, 3 sg. și pl. proiecteáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)