Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RÁFIE, rafii, s. f. Numele mai multor specii de plante din familia palmierilor, cu tulpina scurtă și groasă, ale căror frunze au nervuri foarte rezistente (Raphia); plantă din aceste specii. ♦ P. restr. Fibre obținute din nervurile și din teaca frunzelor acestor plante (sau din coajă de tei), folosite în horticultură, în viticultură și la confecționarea unor obiecte împletite. – Din fr. raphia.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RÁFIE s.f. Nume dat mai multor plante exotice din grupa palmierilor, ale căror fibre sunt folosite la confecționarea sforilor, a legăturilor etc. ♦ Fibră obținută din nervurile frunzelor acestor plante. [Gen. -iei. / < fr. raphia, it. rafia, germ. Raphia].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
–RAFÍE Element secund de compunere savantă cu semnificația „sutură chirurgicală”. [< fr. -rhaphie].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RÁFIE1 s. f. palmier exotic din Africa și America, cu tulpină tare și frunze foarte lungi. ◊ fibră din nervurile frunzelor acestui palmier. (< fr. raphia, germ. Raphia)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
-RAFÍE2 elem. „sutură chirurgicală”. (< fr. -rhaphie, cf. gr. rhaphe)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ráfie s. f. (sil. -fi-e), art. ráfia (sil. -fi-a), g.-d. art. ráfiei; (plante) pl. ráfii, art. ráfiile (sil. -fi-i)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RÁFIE ~i f. 1) Specie de palmieri cu tulpina scurtă și cu frunze mari. 2) Fibră obținută din nervurile frunzelor unor astfel de palmieri, care se folosește în pomicultură și în viticultură, la confecționarea unor obiecte împletite (coșuri, cutii etc.). [G.-D. rafiei] /<fr. raphia
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RÁFIE (‹ fr.) s. f. Denumire dată fibrelor obținute din nervurile și teaca frunzelor unor specii de palmieri din genul Raphia (R. sudanica, R. elegans, R. Ruffia) cu tulpină scurtă și groasă, terminată cu o coroană de frunze de dimensiuni mari, între 15 și 20 m, originare din Africa de Sud. Sunt elastice și rezistente, având diverse utilizări. Din fructul de R. vinifera se obține vinul de palmier.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)