RAHITÍSM s. n. Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. – Din fr. rachitisme.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RAHITÍSM n. Stare patologică cauzată de insuficiența vitaminei D în organism, carac-terizată prin deformații ale sistemului osos. /<fr. rachitisme
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RAHITÍSM s.n. Boală (manifestată în special la copii) caracterizată prin deformații ale oaselor ca urmare a lipsei sărurilor de calciu în organism. [< fr. rachitisme, it. rachitismo].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RAHITÍSM s. n. 1. boală (la copii) prin deformații ale oaselor, ca urmare a lipsei sărurilor de calciu în organism. 2. dezvoltare incompletă a unei plante; hipertrofie a învelișurilor florale. (< fr. rachitisme)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
RAHITÍSM s. (MED.) (înv.) rahitis.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
rahitísm s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RAHITÍSM (‹ fr., it.) s. n. Boală întâlnită la copii și adolescenți, cauzată de o carență cronică de calciu sau de vitamina D (datorită unui deficit alimentar sau unui deficit de expunere la soare), care provoacă tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, ceea ce duce la o mineralizare incompletă a oaselor. Se manifestă prin deformări osoase (îngroșarea extremităților oaselor, curbarea membrelor inferioare, proeminențe la nivelul coastelor și a sternului) și întârziere în apariția dinților etc. Tratamentul implică doze masive de vitamina D, expunere la soare și o dietă echilibrată.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink