Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RAHITÍSM s. n. Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. – Din fr. rachitisme.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RAHITÍSM n. Stare patologică cauzată de insuficiența vitaminei D în organism, carac-terizată prin deformații ale sistemului osos. /<fr. rachitisme
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RAHITÍSM s.n. Boală (manifestată în special la copii) caracterizată prin deformații ale oaselor ca urmare a lipsei sărurilor de calciu în organism. [< fr. rachitisme, it. rachitismo].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RAHITÍSM s. n. 1. boală (la copii) prin deformații ale oaselor, ca urmare a lipsei sărurilor de calciu în organism. 2. dezvoltare incompletă a unei plante; hipertrofie a învelișurilor florale. (< fr. rachitisme)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
RAHITÍSM s. (MED.) (înv.) rahitis.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
rahitísm s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RAHITÍSM (‹ fr., it.) s. n. Boală întâlnită la copii și adolescenți, cauzată de o carență cronică de calciu sau de vitamina D (datorită unui deficit alimentar sau unui deficit de expunere la soare), care provoacă tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, ceea ce duce la o mineralizare incompletă a oaselor. Se manifestă prin deformări osoase (îngroșarea extremităților oaselor, curbarea membrelor inferioare, proeminențe la nivelul coastelor și a sternului) și întârziere în apariția dinților etc. Tratamentul implică doze masive de vitamina D, expunere la soare și o dietă echilibrată.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)