Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: redresa (verb tranzitiv) , redresare (substantiv feminin)   
REDRESÁRE, redresări, s. f. Acțiunea de a (se) redresa și rezultatul ei. ♦ Acțiune prin care o aeronavă în coborâre ajunge în poziția de zbor orizontal, în urma comenzilor date de pilot sau a reacțiilor aerodinamice provocate de deplasarea ei. ♦ Transformare a energiei electromagnetice de curent alternativ în energie electromagnetică de curent continuu. – V. redresa.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
REDRESÁRE s.f. Acțiunea de a (se) redresa și rezultatul ei. ♦ Transformare a unui curent electric alternativ în curent continuu. ♦ Revenire a unei aeronave în coborâre în poziție de zbor orizontal sub efectul comenzilor pilotului sau al reacțiilor aerodinamice. [< redresa].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REDRESÁRE s. 1. îndreptare, normalizare, refacere, (înv. fig.) sculare, sculătoare. (~ situației economice a unei întreprinderi.) 2. v. înviorare.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
redresáre s. f. (sil. -dre-) dresare
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
REDRESÁ, redresez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A aduce sau a reveni la poziția, la funcționarea etc. normală după o perturbație accidentală; a (se) îndrepta. ♦ Fig. A aduce sau a reveni pe calea cea bună; a (se) înviora, a (se) reface. 2. Tranz. A transforma o putere, din forma de putere de curent electric alternativ în forma de putere de curent electric continuu, prin suprimarea sau prin inversarea alternanțelor de un anumit sens ale curentului. – Din fr. redresser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A REDRESÁ ~éz tranz. A face să se redreseze; a readuce la starea normală; a restabili. ~ o situație. ◊ ~ curentul electric a transforma curentul alternativ în curent continuu. /<fr. redresser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE REDRESÁ mă ~éz intranz. 1) A reveni la normal (după o perioadă de perturbație). 2) fig. (despre persoane) A-și recăpăta starea normală (după o boală sau după un stres); a-și reveni; a se remonta. Bolnavul s-a redresat. /<fr. redresser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
REDRESÁ vb. I. tr. 1. A îndrepta, a aduce (ceva) în poziție, în situație normală. ♦ tr., refl. (Fig.) A (se) reface, a (se) înviora. 2. A transforma un curent electric alternativ în curent continuu. [< fr. redresser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REDRESÁ vb. I. tr. 1. a îndrepta, a aduce (ceva) în poziție, în situație normală. ◊ a readuce o aeronavă în coborâre în poziție de zbor orizontal cu ajutorul comenzilor sau al reacțiilor aerodinamice. 2. a transforma un curent electric alternativ în curent continuu. II. tr., refl. (fig.) a (se) reface. (< fr. redresser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
REDRESÁ vb. 1. a (se) îndrepta, a (se) normaliza, a (se) reface, (înv. și reg. fig.) a (se) scula. (Situația întreprinderii s-a ~ sub aspect economic.) 2. v. înviora.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A se redresa ≠ a se vlăgui
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
redresá vb. (sil. -dre-), ind. prez. 1 sg. redreséz, 3 sg. și pl. redreseáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)