Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
REDRESÓR, -OÁRE, redresori, -oare, s. n., adj. I. S. n. 1. Aparat sau dispozitiv cu ajutorul căruia se obține, dintr-un curent electric alternativ, un curent electric continuu. 2. Lentilă, sistem de lentile sau de prisme, folosite pentru a îndrepta imaginea răsturnată dată de obiectivul unui instrument optic. 3. Dispozitiv care readuce în direcția inițială un curent de fluid abătut de un obstacol oarecare. II. Adj. Care redresează. – Din fr. redresseur.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
REDRESÓR, -OÁRE adj. Care redresează. // s.n. 1. Aparat pentru transformarea unui curent electric alternativ în curent continuu. 2. Sistem optic servind pentru redarea imaginii unui obiect în poziția sa reală de către un instrument optic. ♦ (Med.) Aparat pentru redresarea unor malformații osteoarticulare. 3. Dispozitiv care readuce în direcția inițială un curent lichid sau fluid care a fost abătut de un obstacol oarecare. [Cf. fr. redresseur].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REDRESÓR, -OÁRE I. adj. care redresează. II. s. n. 1. aparat, instalație care transformă curentul electric alternativ în curent continuu. 2. sistem de lentile sau de prisme pentru redarea imaginii unui obiect în poziția sa reală de către un instrument optic. ◊ (med.) aparat pentru redresarea unor malformații osteoarticulare. 3. dispozitiv care readuce în direcția inițială un curent lichid sau fluid care a fost abătut de un obstacol. (< fr. redresseur)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
REDRESÓR s. (TEHN.) supapă electrică. (~ la un cazan cu aburi.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
redresór adj. m. (sil. -dre-), pl. redresóri; f. sg. și pl. redresoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
redresór s. n. (sil. -dre-), pl. redresoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
REDRESÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) Care redresează. Tub ~ cu gaze. /<fr. redresseur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
REDRESÓR2 ~oáre n. 1) Aparat pentru redresarea curentului electric; supapă electrică. 2) Sistem optic care servește la redresarea imaginii răsturnate date de obiectivul unui instrument. 3) med. Aparat pentru redresarea unor malformații osteoarticulare. /<fr. redresseur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)