Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
REGULARIZÁ, regularizez, vb. I. Tranz. 1. A supune unor norme, unor reguli, a face ca ceva să fie regulat. ♦ A pune în ordine, în concordanță (evidențe, balanțe etc.). ♦ A pune de acord datele evidenței contabile cu realitatea constatată pe teren prin inventariere. 2. A corecta conturul unui obiect pentru a-i da o formă geometrică regulată. 3. A amenaja un curs de apă pentru a corespunde unor anumite cerințe. – Din fr. régulariser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
REGULARIZÁ vb. I. tr. 1. A supune unor norme, unor reguli. 2. A da o formă geometrică regulată unui obiect (corectându-i conturul). 3. A modifica albia unei ape curgătoare pentru a avea un curs regulat. [< fr. régulariser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REGULARIZÁ vb. tr. 1. a supune unor norme, unor reguli. ◊ a pune în ordine, în concordanță. ◊ a cerceta erori de înregistrare prin stornări, virări etc. ◊ a stabili și a achita suma în contul căreia s-au făcut plăți provizorii. 2. a da o formă geometrică regulată unui obiect. 3. a modifica albia unei ape curgătoare pentru a avea un curs regulat. (< fr. régulariser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
REGULARIZÁ vb. a corecta, a regula, a sistematiza. (A ~ cursul unei ape.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
regularizá vb., ind. prez. 1 sg. regularizéz, 3 sg. și pl. regularizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
A REGULARIZÁ ~éz tranz. 1) A orga-niza după anumite reguli; a pune în ordine; a regula. 2) (obiecte) A modifica, dând o formă regulată. 3) A amenaja cursul unei ape. /<fr. régulariser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)