RESPIRATÓR, -OÁRE, respiratori, -oare, adj. Care ține de respirație, privitor la respirație; care folosește la respirație. ◊ (Anat.) Aparat respirator = sistem de organe care asigură respirația, structura lui fiind adaptată modului de viață al animalului respectiv și tipului de respirație. [Var.: respiratóriu, -ie adj.] – Din fr. respiratoire.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RESPIRATÓR, -OÁRE adj. Referitor la respirație. // adj., s.n. (Aparat) care folosește pentru respirație. [Var. respiratoriu, -ie adj. / cf. fr. respiratoire].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RESPIRATÓR, -OÁRE /RESPIRATÓRIU, -IE I. adj. referitor la respirație. II. adj., s. n. (aparat) care asigură respirația. (< fr. respiratoire)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
RESPIRATÓR ~oáre (~óri, ~oáre) Care ține de respirație; propriu respirației. Căile ~oare. ◊ Aparat ~ sistem de organe care asigură respirația. [Var. respiratoriu] /<fr. respiratoire
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
respiratór /respiratóriu adj. m. (sil. mf. -spi-) [-riu pron. -riu], pl. respiratóri /respiratórii; f. sg. respiratoáre /respiratórie (sil. -ri-e), pl. respiratoáre /respiratórii
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RESPIRATÓR, -IE (‹ vr.) adj. (ANAT.) Care se referă la respirație; care folosește la respirație.* Aparat r. = totalitatea organelor prin intermediul cărora se realizează schimbul de gaze dintre organism și mediu. Structura a.r. este adaptată modului de viață al animalului și tipului de respirație. La animalele cu respirație acvatică (crustacee, pești, unele moluște etc.), a.r. este reprezentat prin branhii; la animalele cu respirație aeriană, a.r. este alcătuit dintr-un sistem de trahee ramificate și anastomozate (la insecte) și sau din plămâni și din căile respiratorii (la vertebrate). La mamifere și la om, căile respiratorii (cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee și cu bronhii) nu iau parte la schimbul de gaze; ele au rolul de a conduce aerul la și de la plămâni și de a curăța, a încălzi și a umezi aerul inspirat. Plămânii au rolul cel mai important în respirație, schimbul gazos între organism și mediu realizându-se la nivelul alveolelor pulmonare.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink