Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
REVERSÍBIL, -Ă, reversibili, -e, adj. 1. Care poate reveni, care poate fi adus sau întors înapoi. ♦ (Jur.; despre bunuri) Care urmează să revină, în anumite cazuri, în posesia fostului proprietar. ♦ (Despre rente, pensii) Care, la moartea titularului, trece asupra altei persoane (îndreptățite). 2. (Fiz.; despre unele transformări) Care se poate produce atât într-un sens, cât și în sens invers, fenomenul trecând succesiv prin aceleași stări, pentru a se întoarce la starea inițială. ♦ (Chim.; despre reacții) În care corpurile ce iau naștere din combinarea unor substanțe pot să se recombine, pentru a forma din nou o anumită cantitate din substanțele inițiale. 3. (Mec.) Care poate acționa, care se poate mișca în două sensuri opuse. ◊ Plug reversibil = plug alcătuit din două trupițe simetrice, care poate răsturna brazda, la dus și la întors, în aceeași parte și care servește, în special, la arături pe coaste, pe deal. – Din fr. réversible.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
REVERSÍBIL, -Ă adj. 1. Care poate reveni, care se poate întoarce. 2. (Jur.; despre bunuri) Care urmează să revină la fostul proprietar. ♦ (Despre rente, pensii) Care, la moartea titularului, poate trece asupra altei persoane. 3. (Despre fenomene, reacții) Care se poate mișca în două sensuri opuse. 4. (Gram.; despre propoziții) Care nu-și modifică înțelesul când se schimbă diateza verbului. [Cf. fr. réversible].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REVERSÍBIL, -Ă adj. 1. care poate reveni la starea inițială. 2. (jur.; despre bunuri) care urmează să revină la fostul proprietar. ◊ (despre rente, pensii) care, la moartea titularului, poate trece asupra altei persoane. 3. (despre fenomene, reacții) care se poate mișca în două sensuri opuse. 4. (despre propoziții) care nu-și modifică înțelesul când se schimbă diateza verbului. (< fr. réversible)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
Reversibil ≠ ireversibil
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
reversíbil adj. m., pl. reversíbili; f. sg. reversíbilă, pl. reversíbile
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
REVERSÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care poate reveni la starea inițială; în stare să revină la loc. 2) jur. (despre un bun) Care se întoarce în posesia fostului proprietar. 3) (despre rente, pensii etc.) Care la moartea titularului poate trece asupra altei persoane. 4) (despre unele procese fizice, chimice etc.) Care se poate produce succesiv în sensuri diferite. 5) tehn. Care poate acționa în două sensuri opuse. Plug ~. /<fr. réversible
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)