Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RICKÉTTSII s. f. pl. (Biol.) Microbi care fac trecerea de la bacterii la virusuri, având caractere comune ambelor grupe. [Pr.: richéții] – Din engl. rickettsia, fr. rickettsie.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RICKÉTTSIE s.f. Parazit unicelular microscopic, care produce la oameni și la animale o serie de boli infecțioase. [Gen. -iei. / < fr. rickettsie, cf. Ricketts – patologist american].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RICKÉTTSIA [-CHE-ȚI-] s. f. parazit unicelular microscopic, care produce la oameni și la animale o serie de boli infecțioase. (< fr. rickettsie)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
RICKÉTSIE [‹ engl., fr. {i}; {s} n. pr. Howard Taylor Ricketts (1871-1910), biolog american] s. f. Bacterie gram-negativă, de mici dimensiuni, având formă sferică sau de bastonaș (genul Rickettsia). Ca și virusurile, r. sunt parazite totale, fiind incapabile să se reproducă în afara celulei gazdă. Parazitează artropode (purici, păduchi, ploșnițe, căpușe), de la care se transmit la vertebrate, inclusiv la om. Provoacă ricketsioza. Din acest grup fac parte agenții patogeni ai unor forme de tifos.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)