Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RIGIDITÁTE, rigidități, s. f. 1. Însușirea de a fi rigid (1), proprietate a corpurilor de a nu se deforma sub acțiunea forțelor care se exercită asupra lor.* Rigiditate dielectrică = proprietate a unui mediu rău conducător de electricitate de a nu fi străpuns sub acțiunea unui câmp electric. ♦ Lipsă de flexibilitate; înțepeneală. ◊ Rigiditate musculară = lipsă de suplețe musculară ca urmare a unor boli ale sistemului nervos, ca meningita cerebrospinală, tetanosul. Rigiditate cadaverică = fenomen general de întărire și de înțepenire musculară, care apare în primele ore după moarte, ca urmare a coagulării proteinelor musculare. 2. Fig. Severitate, duritate, austeritate; intransigență. – Din fr. rigidité.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RIGIDITÁTE s.f. 1. Starea a tot ce este rigid, lipsă de flexibilitate; înțepeneală; redoare. ♦ Proprietate a unui corp de a nu se deforma sub acțiunea forțelor care acționează asupra lui. 2. (Fig.) Severitate excesivă; asprime; formalism. [Cf. fr. rigidité, lat. rigiditas].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RIGIDITÁTE s. f. 1. însușirea, starea a ceea ce este rigid; proprietate a corpurilor solide de a nu se deforma sub acțiunea forțelor exterioare. 2. (fig.) severitate excesivă; asprime; formalism. (< fr. rigidité, lat. rigiditas)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
RIGIDITÁTE s. 1. v. inflexibilitate. 2. v. fixitate.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
rigiditáte s. f., g.-d. art. rigidității; pl. rigidități
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RIGIDITÁTE ~ăți f. 1) Caracter rigid. ~ dielectrică. 2) Lipsă de flexibilitate; inflexibilitate. ~ musculară. ~ cadaverică. 3) fig. Severitate excesivă; asprime; duritate; intransigență. /<fr. rigidité
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române