Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RÓCHE s. f. v. rochie.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ROCHE [roʃ], Denis (n. 1937), scriitor și fotograf francez. Redactor al revistei „Tel Quel”. Autor al unei poezii cu o formă discontinuă, la care renunță o dată cu publicarea volumului „Poezia e inadmisibilă”. Se îndreaptă spre o „subversiune a literaturii”, ilustrată prin multe eseuri teoretice. Traducător al lui Cummings și Pound.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
ROCHE [roʃ], Édouard (1820-1883), astronom, matematician și geofizician francez. Cercetări privind cosmogonia sistemului solar, cometele și structura Pământului. A stabilit (1849) limita lui R., reprezentând distanța la care un satelit natural este distrus de forța de maree datorată atracției corpului în jurul căruia gravitează.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
ROCHE [roʃ], Jean (1901-1992), medic și biochimist francez. Prof. la Collège de France. Cercetări originale în biochimia hormonilor tiroidieni, fizico-chimia și biochimia proteinelor („Biochimia medicală”), în enzimologia și biochimia comparată. A descoperit și a sintetizat trei noi hormoni tiroidieni, a pus în evidență căile de metabolizare și rolul particulelor infracelulare; a făcut cercetări asupra pigmenților respiratori sanguini și musculari la vertebrate. M. de onoare al Acad. Rom. (1965).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
ROCHE MOUTONNÉE [roʃ mutoné] loc. fr. Stâncă rotunjită și striată de eroziunea glaciară. Apar în grup în văile unde au existat ghețari; spinări de berbec. Termen introdus (1777) de savantul elvețian Bénedict Horace de Sausurre.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)