Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RODÁJ, rodaje, s. n. Punere în funcțiune a unui motor nou fără a-l forța, în scopul netezirii și ajustării suprafețelor de contact în mișcare ale pieselor componente; perioadă în care un motor funcționează în acest fel. – Din fr. rodage.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RODÁJ s.n. 1. Folosire a unui motor la turații și la sarcini crescânde pentru a se obține o ajustare și o rectificare cât mai bună a pieselor; perioadă în care un motor funcționează în felul acesta. 2. Faptul de a roda (2); rodare. [< fr. rodage].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RODÁJ s. n. 1. suprafinisare, cu ajutorul unui abraziv, a suprafețelor de contact în mișcare a două piese metalice asociate în funcționare. 2. operație prin care anumite mecanisme, (organe de) mașini etc. sunt supuse la diferite regimuri de funcționare, pentru a se obține o ajustare și o rectificare cât mai bună a suprafețelor de contact ale pieselor. (< fr. rodage)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
RODÁJ s. v. rodare.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
rodáj s. n., pl. rodáje
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RODÁJ ~e n. 1) Operație de ajustare a suprafețelor de contact ale unui motor nou prin funcționare în diferite regimuri. 2) Durata funcționării unui motor în acest scop. 3) Operație de netezire fină a suprafețelor de contact a două piese. /<fr. rodage
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)