ROTATÍV, -Ă, rotativi, e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre mișcări) Circular. 2. Adj. (Despre sisteme tehnice sau despre elemente ale acestora) Care poate efectua o mișcare de rotație parțială; care are părți rotitoare. 3. S. f. Mașină pentru tipărirea ziarelor și a publicațiilor de mare tiraj, care are forma de imprimare și suprafața de presiune cilindrice. – Din fr. rotatif.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ROTATÍV, -Ă adj. 1. (Despre mișcări) Circular. 2. (Despre sisteme tehnice) Care poate face o mișcare de rotație; rotant. ♦ Motor rotativ = motor cu cilindrii rotativi, patentat de unele fabrici de automobile. ♦ Presă rotativă (și s.f. ) = presă de imprimat la care suportul clișeului și organul de presiune sunt cilindrice. [Cf. fr. rotatif, engl. rotative, it. rotativo].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
ROTATÍV, -Ă adj. 1. (despre mișcări) circular. 2. (despre sisteme tehnice) care poate face o mișcare de rotație. ♦ motor ~ = motor cu cilindri rotativi, patentat de unele fabrici de automobile. ◊ (s. f.) presă de imprimat la care suportul clișeului și organul de presiune sunt cilindrice. (< fr. rotatif)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ROTATÍV adj. v. circular.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
rotatív adj. m., pl. rotatívi; f. sg. rotatívă, pl. rotatíve
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
ROTATÍV ~ă (~i, ~e) 1) (despre piese, sisteme tehnice etc.) Care are proprietatea de a se roti; care face mișcări de rotație. Ciur ~. 2) (despre mișcări) Care descrie un cerc; circular. /<fr. rotatif
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ROTATÍV/Ă ~e f. Mașină de imprimat publi-cațiile de mare tiraj, care funcționează prin mare rotație. /<fr. rotatif
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ROTATÍV, -Ă (< fr.) adj. 1. (Despre mișcări) Circular. 2. (Despre sisteme tehnice sau despre elemente ale acestora) Care poate efectua o mișcare de rotație parțială; care are părți rotitoare. ♦ (Substantivat, f.) Mașină de înaltă productivitate pentru tipărirea publicațiilor de tiraj mare, la care forma de imprimare și suprafața de presare (printre care trece hârtia) sunt cilindrice; există r. pentru hârtie în coli și r. pentru hârtie în bobine.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink