Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RULMÉNT, rulmenți, s. m. 1. Organ de mașină construit din două inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu același diametru, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire, micșorând prin aceasta rezistența de frecare. 2. (În sintagma) Fond de rulment = totalitatea resurselor bănești și materiale de care dispun întreprinderile și organizațiile economice în procesul activității lor; mijloace circulante. – Din fr. roulement.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RULMÉNT s.m. 1. Piesă de mașină compusă din două inele concentrice separate prin bile sau role cu aceleași dimensiuni, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire. 2. Fond de rulment = materiile prime și celelalte materiale necesare procesului de producție, precum și mijloacele bănești necesare funcționării continue a unei întreprinderi. [< fr. roulement].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RULMÉNT s. m. 1. organ de mașină, compus din două inele concentrice separate prin bile sau role, cu aceleași dimensiuni, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire. 2. fond de ~ = materiile prime și celelalte materiale necesare procesului de producție, precum și mijloacele bănești necesare funcționării continue a unei întreprinderi. (< fr. roulotte)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
rulmént s. m., pl. rulménți
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RULMÉNT ~ți m. 1) Dispozitiv al unei mașini (constând din două inele concentrice, separate prin bile, role etc.), care servește la ghidarea fusurilor de arbori sau de osii. 2): Fond de ~ ansamblul capitalului și valorilor disponibile pentru cheltuieli curente. /<fr. roulement
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)