Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RUPÉSTRU, -Ă, rupeștri, -stre, adj. 1. (Despre plante) Care crește pe stânci. 2. (Despre locuințe) Care este construit în stâncă. 3. (În sintagma) Artă rupestră = denumire dată manifestărilor artistice (desen, pictură, gravură sau sculptură) de pe pereții peșterilor sau de pe stânci. – Din fr. rupestre.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RUPÉSTRU, -Ă adj. 1. (Despre plante) Care crește pe stânci, în locuri abrupte, pietroase. 2. Săpat sau înscris în stânci. ♦ Artă rupestră = denumire dată desenelor, picturilor etc. de pe pereții peșterilor sau de pe stânci. [< fr. rupestre, cf. lat. rupes – stâncă, peșteră].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RUPÉSTRU, -Ă adj. 1. (despre plante) care crește pe stânci. 2. (despre desene, picturi etc.) executat pe pereții peșterilor sau pe stânci. ◊ (despre locuințe, temple, morminte etc.) săpat în stâncă, amenajat în grote. (< fr. rupestre)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
rupéstru adj. m., pl. rupéștri; f. sg. rupéstră, pl. rupéstre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RUPÉSTRU ~stră (~ștri, ~stre) 1) (despre plante) Care crește în locuri abrupte, pe stânci. 2) (despre locașuri primitive) Care este făcut în stâncă. ◊ Artă ~stră denumire dată artei păstrate din trecut pe pereții peșterilor sau pe stânci. /<fr. rupestre
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RUPÉSTRU, -Ă (‹ fr.; {s} lat. rupes „stâncă”) adj. 1. (Despre plante) Care crește pe stânci. 2. (Despre construcții) Făcut, realizat în stâncă. 3. Artă r. = denumire dată manifestărilor artistice (desen, pictură, sculptură etc.) realizate în stânci sau pe pereții peșterilor. Cele mai vechi manifestări de a.r. datează din Paleoliticul Superior și constau în picturi și gravuri executate pe pereții cavernelor de la Altamira (Spania), Lascaux (Franța), în care sunt reprezentate animale, scene de vânătoare sau de luptă, și în sculpturi de idoli feminini, exprimând cultul maternității. Alte reprezentări r. celebre sunt cele de Tassili (Sahara) și din Australia.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)