Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RUSÁLIE, rusalii, s. f. 1. (La pl.) Sărbătoare religioasă creștină, cu străvechi origini mitologice, provenind din ritualuri de pomenire a morților, care cade la 50 de zile după Paști. 2. (În mitologia populară) Ființă fantastică, asemănătoare cu ielele, reprezentată ca o zână rea, care dezlănțuie furtuni, schilodește pe oameni sau le ia mințile. 3. (Entom.) Larvă acvatică a insectei Ephemeride Polingenia, care se găsește mai ales în Dunăre, constituind hrana principală a cegii; p. ext. efemeră. – Din sl. rusalija.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RUSÁLIE, rusálii, s.f. 1. (La pl.) ~ v. iele, știmă1.
Sursa: Dicționarul limbii române literare contemporane | Permalink
RUSÁLIE s. v. efemeră.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
RUSÁLIE, rusalii, s. f. ~ 4. (La pl.) Săptămâna dinaintea sărbătorii de rusalii (1.), în timpul căreia există obiceiul să se sărbătorească anotimpul primăverii și să se pomenească morții. (indirect din lat. Rŏsālia; deriv. directă din lat. sau prin interm. unei var. rŏsāria este improbabilă; cu toate acestea, traseul urmat de împrumut rămâne discutabil: din sl. rusalija și acesta din gr. medie ρουσάλια; totuși persistă îndoiala că rezultatul din rom. ar fi putut să păstreze sunetul l palatalizat din sl. (cf. bg. rusalja, sb. rusalje), care, în mod normal, dispare în rom.; pe de altă parte, forma cea mai veche a cuv. din rom. este atestată cu o (rosalii), iar aceasta nu se poate explica nici prin interm. sl., nici prin cel al mgr.; prob. un împrumut cultural)
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
rusálie (zână, gâză) s. f. (sil. -li-e), art. rusália (sil. -li-a), g.-d. art. rusáliei; pl. rusálii, art. rusáliile (sil. -li-i-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RUSÁLIE ~i f. 1) la pl. Sărbătoare religioasă creștină care cade în a cincizecea zi după Paști. 2) la pl. Ființă mitologică cu chip de zână, care ia mințile oamenilor. 3) la pl. Ordin de insecte cu corp subțire și moale, care trăiesc în stare adultă doar câteva zile sau ore; efemeridă. 4) Insectă din acest ordin. [G.-D. rusaliei; Sil. -li-e] /<sl. rusalija
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RUSÁLII s. pl. v. iele.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
SFREDELUL RUSÁLIILOR s. v. strat de rusalii, todorusale.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Rusálii (sărbătoare) s. pr. f. pl., art. Rusáliile (sil. -li-i-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
sfrédelul-Rusáliilor s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)