Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
SAURIÁN, saurieni, s. m. (La pl.) Ordin de reptile cu pielea acoperită de solzi cornoși și cu coada de obicei lungă, care cuprinde șopârlele și cameleonii; (și la sg.) reptilă care face parte din acest ordin. [Pr.: sa-u-ri-an] – Din fr. saurien.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
saurián s. m. (sil. -ri-an), pl. sauriéni (sil. sa-u-ri-eni)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SAURIÁN ~éni m. 1) la pl. Ordin de reptile cu coada lungă și cu pielea acoperită cu solzi (reprezentanți: șopârla, cameleonul etc.). 2) Reptilă din acest ordin. [Sil. sa-u-ri-an] /<fr. saurien
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SAURIÉNI (‹ fr.; {s} gr. saura „șopârlă”) s. m. pl. Ordin (sau, în alte clasificări, subordin din ordinul Squamata) de reptile cu pielea acoperită de solzi cornoși, uneori papile, tuberculi sau spini, cu o singură arcadă a capului și coada de obicei lungă (Sauria). La unele specii, membrele sunt rudimentare sau lipsesc. Frecvent prezintă fenomenul de autotomie. Există numeroase familii de s., dintre care se remarcă șopârlele (cu forme evoluate, dar și familii primitive ca gekonidele și agamidele), iguanele, cameleonii și familia „șarpelui orb”. Trăiesc pe toate continentele și se hrănesc mai ales cu nevertebrate. Sin. Lacertilieni.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)