Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: scanda (verb tranzitiv) , scandare (substantiv feminin)   
SCANDÁRE, scandări, s. f. 1. Acțiunea de a scanda. 2. Tulburare funcțională a vorbirii, constând în disocierea cuvintelor în silabe. – V. scanda.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SCANDÁRE s.f. 1. Acțiunea de a scanda. 2. Tulburare funcțională a vorbirii, care constă în disocierea cuvintelor în silabe. [< scanda].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SCANDÁRE s. f. 1. acțiunea de a scanda. 2. tulburare funcțională a vorbirii, care constă în disocierea cuvintelor în silabe. (< scanda)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SCANDÁRE s. (înv.) scanzie. (~ unor versuri latine.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
scandáre s. f., g.-d. art. scandării; pl. scandări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SCANDÁ, scandez, vb. I. Tranz. A recita un vers (de obicei grec sau latin), descompunându-l în diferitele sale unități metrice sau silabice; p. gener. a citi, a vorbi sau a recita accentuând fiecare cuvânt, fiecare silabă. ♦ A citi o frază muzicală accentuând timpii tari. – Din fr. scander.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A SCANDÁ ~éz tranz. 1) (în special versuri latinești sau grecești) A recita cu voce tare, evidențiind structura metrică. 2) (îndemnuri, sloganuri etc.) A striga într-un ritm susținut, evidențiind fiecare cuvânt sau silabă (în timpul unor manifestații, competiții etc.). /<fr. scander, lat. scandare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SCANDÁRE ~ări f. 1) v. A SCANDA. 2) Anomalie a vorbirii, constând în despărțirea involuntară a cuvintelor în silabe. /v. a scanda
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SCANDÁ vb. I. tr. A marca măsura versurilor grecești sau latinești, descompunându-le în unitățile lor metrice sau silabice; a recita respectând valoarea silabelor. ♦ A vorbi sau a recita accentuând fiecare cuvânt, fiecare silabă etc. ♦ (Muz.) A citi o frază muzicală, punând accentul pe timpii tari. [< fr. scander, cf. lat. scandere – a urca].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SCANDÁ vb. tr. 1. a recita versuri (grecești sau latinești), descompunându-le în unitățile lor metrice sau silabice. ◊ a vorbi, a recita accentuând fiecare cuvânt, fiecare silabă. 2. a citi o frază muzicală, punând accentul pe timpii tari. (< fr. scander, lat. scandare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SCANDÁ, scandez, vb. I. Tr. 1. A recita versuri grecești sau latinești, marcând unitățile metrice sau silabice; (p. ext.) a vorbi sau a recita accentuând fiecare cuvânt, fiecare silabă. 2. A citi o frază muzicală, accentuând timpii tari.
Sursa: Dicționarul limbii române contemporane | Permalink
scandá vb., ind. prez. 1 sg. scandéz, 3 sg. și pl. scandeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)