SCIÁTIC, -Ă, sciatici, -ce, adj. s. f. 1. Adj. (În sintagma) Nerv sciatic = nervul cel mai mare din corpul omenesc, care pleacă din partea de jos a măduvei spinării și se ramifică în coapsă, gambă și laba piciorului, inervând membrele inferioare. 2. Adj. Care ține de nervul sciatic, privitor la nervul sciatic. Nevralgie sciatică. 3. S. f. Boală care se manifestă prin durere de-a lungul traiectului nervului sciatic, accentuată la mișcare, la care se mai pot adăuga tulburări motorii, vasculare și trofice. [Pr.: sci-a-] – Din fr. sciatique, lat. sciaticus.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SCIÁTIC, -Ă adj. Al șoldului, al osului ischion. ♦ Nerv sciatic = nerv care pornește din partea inferioară a măduvei spinării și se ramifică în toată partea de jos a corpului. [Pron. sci-a-. / < fr. sciatique, cf. lat. sciaticus < gr. ischion – coapsă].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SCIÁTIC, -Ă I. adj. al șoldului, al osului ischion. ♦ nerv ~ = nerv care pornește din partea inferioară a măduvei spinării și se ramifică în toată partea de jos a corpului. II. s. f. nevralgie prin dureri pe traiectul nervului sciatic. (< fr. sciatique, lat. sciaticus)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
sciátic adj. m. (sil. sci-a-), pl. sciátici; f. sg. sciátică, pl. sciátice
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SCIÁTIC ~că (~ci, ~ce) : Nerv ~ nerv care pleacă din partea inferioară a măduvei spinării și se ramifică în partea de jos a corpului (în coapsă, gambă, picior). [Sil. sci-a-] /<fr. sciatique
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink