Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii: secol (pl. -i) (substantiv masculin) , secol (pl. -e) (substantiv neutru)   
SÉCOL, secole, s. n. 1. Interval de timp de o sută de ani (socotit de la unitate până la completarea sutei inclusiv); răstimp de o sută de ani (socotit de la orice dată); veac. ♦ Fig. Veșnicie. ♦ (La pl.) Timpul considerat în desfășurarea lui; p. ext. generațiile contemporane acestor etape de desfășurare. 2. Epocă istorică dominată de un eveniment sau de o personalitate excepțională. Secolul lui Pericle. 3. (Înv.; în sintagma) Secolul de mijloc = evul mediu. [Pl. și: (înv., m.) secoli.Var.: (înv.) sécul s. m.] – Din lat. saeculum, it. secolo.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SÉCOL s.n. 1. Interval de timp de o sută de ani; veac. ♦ (Fig.) Perioadă de timp care pare a fi foarte lungă; veșnicie. 2. Epocă istorică dominată de un eveniment de seamă, de o personalitate excepțională. [Pl. -le, (s.m.) -li. / < lat. saeculum, cf. it. secolo].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SÉCOL s. n. 1. interval de timp de o sută de ani; veac. ◊ (fam.) perioadă de timp foarte lungă; (p. ext.) veșnicie. 2. epocă istorică dominată de un eveniment de seamă, de o personalitate excepțională. (< lat. saeculum, it. secolo)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SÉCOL s. veac, (înv.) sută. (În cursul ~ului al XVI-lea.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
sécol s. n., pl. sécole
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SÉCOL ~e n. 1) Perioadă de timp egală cu o sută de ani; veac. 2) fig. Perioadă foarte lungă de timp; veșnicie. 3) Perioadă de timp considerată ca fiind o unitate istorică cu anumite caracteristici specifice. /<lat. saecculum, it. secolo
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SECOLUL DE MÍJLOC s. v. evul mediu.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)