SEMICONDUCTÓR, -OÁRE, semiconductori, -oare, s. n., adj. 1. S. n. Material a cărui conductibilitate electrică este mai slabă decât cea a conductoarelor (metalelor) și mai bună decât cea a izolatoarelor. ♦ P. ext. Component electronic activ. 2. Adj. (Despre materiale) Care are o rezistență electrică relativ mare în raport cu aceea a metalelor, dar mai mică în raport cu aceea a materialelor izolante; cu însușiri de semiconductor (1); (despre dispozitive) bazat pe utilizarea semiconductoarelor. – Din fr. semi-conducteur.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SEMICONDUCTÓR s.n. Material solid care are o rezistență electrică relativ mare în raport cu aceea a metalelor și mai mică în raport cu aceea a substanțelor izolante. [Pl. -oare, (s.m.) -ori. / cf. fr. semi-conducteur].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SEMICONDUCTÓR, -OÁRE adj., s. m. (material) cu conductibilitate selectivă între cea a metalelor și cea a izolatorilor. (< fr. semiconducteur)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
semiconductór adj. m., s. m., pl. semiconductóri; f. sg. și pl. semiconductoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SEMICONDUCTÓR1 ~oáre n. Material cu o conductibilitate electrică intermediară între cea a conductoarelor (metalelor) și cea a izolatorilor (dielectricilor). /<fr. semi-cunducteur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SEMICONDUCTÓR2 ~oáre (~óri, ~oáre) 1) (despre materiale) Care are conductibilitate electrică intermediară. 2) (despre dispozitive) Care funcționează pe baza materialelor cu conductibilitate electrică intermediară. /<fr. semi-cunducteur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink