Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: semnaliza (verb tranzitiv) , semnalizare (substantiv feminin)   
SEMNALIZÁRE, semnalizări, s. f. 1. Acțiunea de a semnaliza și rezultatul ei; înștiințare, comunicare prin semnale. 2. (Psih.) Punere a organismului în legătură cu mediul, prin anumite semnale. ◊ Sistem de semnalizare = totalitatea semnalelor prin care organismul se pune în legătură cu mediul înconjurător, prin intermediul scoarței cerebrale. Primul sistem de semnalizare = activitatea de semnalizare legată de „semnalele directe”, adică de însușirile optice, acustice, olfactive etc. ale obiectelor din realitate. Al doilea sistem de semnalizare = activitatea de semnalizare specifică oamenilor, legată de cuvinte, denumite de Pavlov semnale ale semnalelor directe; limbajul. 3. (Concr.) Instalație pe un aerodrom, la o cale ferată, într-un port, la intersecțiile străzilor cu ajutorul căreia se fac comunicări prin semnale la distanță. – V. semnaliza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SEMNALIZÁRE s.f. 1. Acțiunea de a semnaliza și rezultatul ei; comunicare făcută prin semnale. ♦ Sistem de semnale folosit într-un anumit loc, într-o oarecare împrejurare. 2. Instalație pentru a da semnale (pe un aerodrom, pe o cale ferată etc.), cu ajutorul căreia se fac comunicări la distanță. 3. Legătura organismului cu mediul înconjurător făcută prin anumite semnale. [< semnaliza].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SEMNALIZÁRE s. f. 1. acțiunea de a semnaliza. ◊ indicare a parcursului unui drum către o localitate prin plantarea de panouri indicatoare. ◊ plantare de balize în puncte geodezice în vederea măsurării cu teodolitul. 2. noțiune în neurofiziologie introdusă de Pavlov, activitatea emisferelor cerebrale prin care diferite însușiri ale mediului, asociindu-se cu stimuli ce declanșează anumite reacții înnăscute, pot deveni semnale ale acestor stimuli, declanșând reacțiile corespunzătoare. (< semnaliza)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SEMNALIZÁRE s. v. amintire, citare, indi-care, menționare, mențiune, pomenire, semnalare.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
semnalizáre s. f., g.-d. art. semnalizării; pl. semnalizări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SEMNALIZÁ, semnalizéz, vb. I. Tranz. A da, a transmite semnale (la distanță); a comunica prin semnale. – Semnal + suf. -iza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A SEMNALIZÁ ~éz tranz. A comunica prin semnale (la distanță); a da de știre, transmițând semnale. /semnal + suf. ~iza
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SEMNALIZÁRE ~ări f. 1) v. A SEMNALIZA. 2) Instalație pentru producerea și transmiterea semnalelor. 3) Sistem de semnale, folosit într-un domeniu oarecare. ◊ Sistem de ~ totalitate a semnalelor prin care un organism face legătura cu mediul înconjurător. /v. a semnaliza
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SEMNALIZÁ vb. I. tr. A da, a transmite semnale la distanță; a înștiința, a comunica prin semnale. [< semnal + -iza, după germ. signalisieren].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SEMNALIZÁ vb. tr. a transmite semnale la distanță; a înștiința, a comunica prin semnale. (după fr. signaliser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SEMNALIZÁ vb. (rar) a semnala. (A ~ decolarea avionului.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
SEMNALIZÁ vb. v. aminti, anunța, arăta, cita, comunica, indica, informa, încu-noștința, înștiința, menționa, pomeni, semnala, vesti.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
semnalizá vb., ind. prez. 1 sg. semnalizéz, 3 sg. și pl. semnalizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)