Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
SENSIBILIZÁ, sensibilizéz, vb. I. Tranz. și refl. 1. A deveni sensibil sau a mări sensibilitatea unui țesut, a unui mușchi etc. față de acțiunea unui agent exterior; p. ext. (tranz.) a face (mai) sensibil pe cineva sau ceva. ♦ (Despre un material fotografic) A (se) face sensibil la acțiunea luminii. ♦ Tranz. A extinde intervalul de variație a unei mărimi în care un sistem fizico-chimic își menține o anumită sensibilitate. 2. (Rar) A (se) concretiza, a (se) materializa. – Din fr. sensibiliser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SENSIBILIZÁ vb. I. tr., refl. 1. A deveni sensibil sau a mări sensibilitatea unui țesut, a unui organ etc. față de un e******t din afară; (p. ext.) a face (mai) sensibil pe cineva. ♦ (Despre un material fotografic) A (se) face sensibil la acțiunea luminii. 2. A prelucra chimic suprafața plăcilor metalice destinate pentru confecționarea tiparului plan. 3. (Rar) A concretiza, a materializa. [< fr. sensibiliser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SENSIBILIZÁ vb. refl., tr. a deveni sensibil, a mări sensibilitatea unei structuri, a unui țesut, organ etc. față de un e******t din afară; (p. ext.) a face (mai) sensibil pe cineva. (< fr. sensibiliser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SENSIBILIZÁ vb. a emoționa, a impresiona. (Arta îl ~ pe om.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
SENSIBILIZÁ vb. v. concretiza, incarna, în-truchipa, întrupa, materializa, realiza.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
sensibilizá vb., ind. prez. 1 sg. sensibilizéz, 3 sg. și pl. sensibilizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
A SENSIBILIZÁ ~éz tranz. 1) A face (mai) sensibil. 2) rar A face să devină material, dând formă concretă; a concretiza; a materializa; a obiectiviza. /<fr. sensibiliser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A sensibiliza ≠ a desensibiliza, a insensibiliza
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)