Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
SERPENTÍNĂ1, serpentine, s. f. 1. Traseu șerpuit al unui drum care străbate un teren în pantă; fiecare dintre cotiturile unui astfel de traseu; p. ext. drum cotit, șerpuit. 2. Fâșie lungă și îngustă de hârtie colorată, înfășurată strâns, care, aruncată la distanță, se desfășoară în spirală și care se folosește ca mijloc de amuzament la petreceri. 3. Tub (sau țeavă) de metal sau de sticlă îndoit în formă de spirală sau de elice și folosit ca schimbător de căldură. – Din fr. serpentin.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SERPENTÍNĂ2 s. f. v. serpentin.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SERPENTÍNĂ s.f. 1. Traseu șerpuit cu cotituri dese al unui drum dintr-o regiune de munte. 2. Fâșie îngustă de hârtie colorată, care se desfășoară în spirală când este aruncată la distanță. 3. Tub sau țeavă îndoită în formă de spirală, de elice etc. și folosită ca schimbător de căldură. 4. V. serpentin. [< fr. serpentin, serpentine, cf. germ. Serpentine < lat. serpens – șarpe].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SERPENTÍNĂ s. f. 1. traseu șerpuit al unui drum în pantă. 2. fâșie îngustă de hârtie colorată, care se desfășoară în spirală când este aruncată la distanță. 3. tub îndoit în formă de spirală, de elice etc., ca schimbător sau radiator de căldură. (< fr. serpentin, germ. Serpentine)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SERPENTÍNĂ s. 1. cot, cotitură, curbă, întorsătură, întortochetură, ocol, răsucitură, sinuozitate, șerpuire, șerpuitură, (rar) îndoitură, (pop.) cârmeală, cârnitură, întorsură, sucitură, (Olt. și Ban.) covei. (~ a unui drum.) 2. (Transilv. și Ban.) șarpe. (~ la alambic.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
serpentínă (drum șerpuit, fâșie de hârtie, tub răsucit) s. f., g.-d. art. serpentínei; pl. serpentíne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SERPENTÍNĂ ~e f. 1) Drum șerpuit, construit special pentru a ușura urcușul în pantă. 2) Cotitură a unui astfel de drum. 3) Fâșie lungă și îngustă de hârtie colorată, înfășurată strâns, care, fiind aruncată, se desfășoară în formă de spirală și este folosită drept mijloc de amuzament la petreceri. 4) Tub în formă de spirală folosit ca schimbător de căldură. /<fr. serpentin, germ. Serpentine, lat. serpentinus
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)