Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii: sistematic (adjectiv) , sistematică (substantiv feminin)   
SISTEMÁTICĂ f. Știința care se ocupă cu studiul identificării și clasificării organismelor vegetale și animale. [G.-D. sistematicii] /<fr. sistématique, lat. systematicus
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SISTEMÁTICĂ s.f. Știința identificării și clasificării organismelor vegetale și animale, în special în funcție de relațiile filogenetice și de evoluție. V. taxonomie. [Gen. -cii. / < fr. systématique].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
sistemátică s. f., g.-d. art. sistemáticii
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SISTEMÁTIC, -Ă, sistematici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care se bazează pe un anumit sistem sau are în vedere constituirea unui sistem, care se referă la un sistem sau este alcătuit după un anumit sistem. ♦ (Substantivat, f.) Mod de împărțire, de sistematizare. ♦ (Adesea adverbial) Care se efectuează după un plan, după o metodă dinainte gândită; metodic, organizat; p. ext. care se exercită cu stăruință și cu perseverență. 2. S. f. (Biol.) Știință care studiază diversitatea organismelor vegetale și animale, diferențele și înrudirile dintre ele; taxonomie. – Din fr. systématique.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SISTEMÁTIC1 adv. În mod regulat. /<lat. systematicus, fr. systématique, germ. systematisch, Systematik
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SISTEMÁTIC2 ~că (~ci, ~ce) 1) Care constituie un sistem; care se bazează pe un anumit sistem. Analiză ~că. 2) Care se face în conformitate cu un sistem. Antrenament ~. /<lat. systematicus, fr. systématique, germ. systematisch, Systematik
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SISTEMÁTIC, -Ă adj. 1. Făcut după un anumit sistem. 2. (adesea adv.) Potrivit unui plan chibzuit dinainte; organizat. [Cf. fr. systématique, gr. systematikos].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SISTEMÁTIC, -Ă I. adj. 1. făcut după un anumit sistem. 2. (și adv.) potrivit unui plan chibzuit dinainte; organizat. II. s. f. știința identificării și clasificării organismelor vegetale și animale, în special în funcție de relațiile filogenetice și de evoluție. (< fr. systématique)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SISTEMÁTIC adj. v. mecanic, mecanizat, perfecționat.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
SISTEMÁTIC adj., adv. 1. adj. coerent, (fig.) închegat, legat, strâns. (Un plan ~.) 2. adj. metodic, organizat, (înv.) metodicesc. (O acțiune ~.) 3. adv. metodic, organizat, (înv.) meto-dicește. (Procedează ~.) 4. adj. periodic, regulat. (Controale ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Sistematic ≠ nesistematic
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
sistemátic adj. m., pl. sistemátici; f. sg. sistemátică, pl. sistemátice
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)