Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: sistematiza (verb tranzitiv) , sistematizare (substantiv feminin)   
SISTEMATIZÁRE, sistematizări, s. f. Acțiunea de a sistematiza și rezultatul ei; aranjare, ordonare, clasare (a unui material) după un anumit sistem. ♦ Ansamblu de măsuri tehnice, economice și legislative referitoare la spațiile de locuit, la desfășurarea activității, la repaus, la circulația oamenilor etc., care au drept scop asigurarea unor condiții de viață optime pentru populația de pe un anumit teritoriu. ♦ Ramură a urbanismului care se ocupă cu proiectarea și reorganizarea științifică a așezărilor urbane și rurale în scopul creării condițiilor optime de viață pentru populație. – V. sistematiza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SISTEMATIZÁRE s.f. Acțiunea de a sistematiza și rezultatul ei; aranjare, clasare după un anumit sistem. ♦ Teoria și practica construirii și înfrumusețării unui oraș prin lucrări edilitare. [< sistematiza].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SISTEMATIZÁRE s. f. 1. acțiunea de a sistematiza. 2. clasare după un anumit sistem. ◊ disciplină privind amenajarea științifică a teritoriului, a localităților urbane și rurale. (< sistematiza)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SISTEMATIZÁRE s. 1. v. aranjare. 2. ordonare, organizare, structurare. (~ materialului documentar.) 3. regulare. (~ unui cartier de locuințe.) 4. corectare, regulare, regularizare. (~ unui curs de apă.) 5. modernizare, perfecționare. (~ rețelei electrice urbane.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
sistematizáre s. f., g.-d. art. sistematizării; pl. sistematizări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SISTEMATIZÁ, sistematizez, vb. I. Tranz. A dispune elementele unei științe, ale unei doctrine, ale unei expuneri într-un tot unitar, organizat, într-un sistem; a efectua o sistematizare. ♦ A organiza o activitate practică după o metodă rațională sau după un plan bine chibzuit. ♦ A transforma și a organiza un sistem tehnic existent, pentru a corespunde anumitor cerințe moderne. – Din fr. systématiser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A SISTEMATIZÁ ~éz tranz. 1) (elemente ce constituie un tot unitar) A dispune într-un sistem anumit. 2) A aranja într-un anumit fel, după anumiți parametri (ca într-un sistem). ~ cărțile. /<fr. systématiser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SISTEMATIZÁ vb. I. tr. A aranja, a clasa (ceva) după un (sau într-un) anumit sistem. [< fr. systématiser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SISTEMATIZÁ vb. tr. 1. a clasa (ceva) după un anumit sistem. 2. a construi și înfrumuseța un oraș prin lucrări edilitare. (< fr. systématiser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SISTEMATIZÁ vb. 1. v. aranja. 2. a ordona, a organiza, a structura. (A ~ întregul material în vederea ...) 3. a regula. (A ~ un cartier de locuințe.) 4. a corecta, a regula, a regulariza. (A ~ un curs de apă.) 5. a moderniza, a perfecționa. (A ~ rețeaua electrică.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
sistematizá vb., ind. prez. 1 sg. sistematizéz, 3 sg. și pl. sistematizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)