STABILITÁTE s. f. Însușirea de a fi stabil, solid, trainic; soliditate, statornicie; fermitate. ♦ Durabilitate, trăinicie. ♦ Faptul de a-și păstra locul, de a nu fi mișcat din loc; fixitate. ♦ Spec. (Fiz.) Proprietate a unui corp de a-și menține poziția sau de a reveni în poziția inițială. ♦ Situație sigură, fermă. – Din fr. stabilité, lat. stabilitas, -atis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
STABILITÁTE f. 1) Caracter stabil; fixitate. 2) Proprietate a unui corp, a unui sistem de a-și menține poziția sau de a reveni în poziția inițială. [G.-D. stabilității] /<lat. stabilitas, ~atis, fr. stabilité
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
STABILITÁTE s.f. 1. Însușirea lucrurilor stabile; echilibru, statornicie, solidaritate. ♦ Proprietate a unui corp de a-și menține poziția sau de a reveni în poziția inițială când este deplasat din această poziție. 2. Faptul de a-și păstra locul; fixitate. [Cf. it. stabilità, lat. stabilitas, fr. stabilité].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
STABILITÁTE s. f. 1. însușirea de a fi stabil; echilibru, statornicie; fixitate. 2. proprietate a unui corp de a-și menține starea sau de a reveni la starea inițială când este deplasat din această stare. (< fr. stabilité, lat. stabilitas)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
STABILITÁTE s. 1. fixitate, imobilitate, neclintire, nemișcare. (~ unor dune de nisip.) 2. echilibru. (Se asigură ~ navei.) 3. consecvență, constanță, statornicie. (~ în sentimente.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Stabilitate ≠ fluctuație, instabilitate, mobilitate, variabilitate
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
stabilitáte s. f., g.-d. art. stabilității
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink