Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
STADIÁL, -Ă, stadiali, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care se dezvoltă în etape, în faze. 2. Adj. (Biol.) Care se referă la stadiile de dezvoltare a organismelor. 3. S. n. (Geol.) Interval de scurtă durată în timpul unei glaciații, când, datorită unei scăderi mai accentuate a temperaturii medii anuale, s-a manifestat o extindere maximă a ghețarilor. [Pr.: -di-al] – Din germ. stadial, lat. stadialis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
STADIÁL, -Ă adj. 1. Care crește, care se desfășoară în stadii, în etape. 2. Referitor la stadiile de dezvoltare a organismelor. // s.n. Interval de scurtă durată în timpul unei glaciații, când ghețarii au cunoscut o extindere maximă. [Pron. -di-al. / < germ. stadial, cf. lat. stadialis].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
STADIÁL, -Ă I. adj. 1. care crește, care se desfășoară în stadii, în etape. 2. referitor la stadiile de dezvoltare a organismelor. II. s. n. interval de scurtă durată în timpul unei glaciații, când ghețarii au cunoscut o extindere maximă. (< germ. stadial, lat. stadialis)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
stadiál adj. m. (sil. -di-al), pl. stadiáli; f. sg. stadiálă, pl. stadiále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
stadiál s. n. (sil. -di-al)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
STADIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care se dezvoltă sau se produce în stadii. 2) biol. Care este caracteristic pentru stadiile de dezvoltare a organismelor. [Sil. -di-al] /<lat. stadialis, germ. Stadial
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)