Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: stiliza (verb tranzitiv) , stilizat (adjectiv)   
STILIZÁT, -Ă, stilizați, -te, adj. 1. (Despre texte) Care a fost supus unei revizii pentru a căpăta un aspect mai corect, mai îngrijit. 2. (Despre motive ornamentale, desene etc.) Realizat în linii simplificate după un model din natură; (despre obiecte) schematizat într-o formă adecvată, în vederea obținerii unui efect decorativ, ornamental. ♦ (Despre producții populare) Prelucrat într-o creație personală, prin păstrarea elementelor originare esențiale. – V. stiliza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
STILIZÁT, -Ă adj. 1. (Despre un text) Definitivat din punctul de vedere al stilului. 2. (Despre motive ornamentale) Realizat în linii simplificate după un model din natură. ♦ (Despre producții populare) Prelucrat într-o creație personală. [< stiliza].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
STILIZÁT, -Ă adj. 1. (despre un text) definitivat din punctul de vedere al stilului. 2. (despre motive ornamentale) realizat în linii simplificate după un model din natură; schematizat într-o formă adecvată, în vederea obținerii unui efect decorativ. ◊ (despre producții populare) prelucrat într-o creație personală. (< stiliza)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
STILIZÁT adj. 1. cizelat, (fig.) șlefuit. (O traducere ~.) 2. esențializat. (Motiv popular ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
stilizát adj. m., pl. stilizáți; f. sg. stilizátă, pl. stilizáte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
STILIZÁ, stilizez, vb. I. Tranz. 1. A da unui text o formă mai corectă, mai îngrijită. 2. (În artele plastice) A reproduce un obiect din natură în linii simplificate, esențiale, în scop decorativ. ♦ A prelucra un motiv de coregrafie sau de muzică populară, păstrând elementele originare esențiale. – Din fr. styliser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A STILIZÁ ~éz tranz. 1) (texte, motive muzicale etc.) A supune unor modificări (pentru a da corectitudine, limpezime, frumusețe) de formă sau/și de conținut, păstrând esențialul; a prelucra. 2) (obiecte din natură) A reprezenta simplificând formele pentru a obține un efect decorativ. /<fr. styliser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
STILIZÁ vb. I. tr. 1. A da (unui text) o formă literară. 2. (Arte) A reprezenta simplificat un obiect din natură, cu păstrarea elementelor esențiale. 3. A prelucra, prin utilizarea elementelor esențiale, un motiv de artă populară într-o creație personală. [Cf. fr. styliser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
STILIZÁ vb. tr. 1. a da unui text o formă literară. 2. (arte) a reprezenta un obiect din natură în linii simplificate și caracteristice. 3. a prelucra, prin utilizarea elementelor esențiale, un motiv de artă populară într-o creație personală. (< fr. styliser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
STILIZÁ vb. 1. a cizela, (rar) a subtiliza, (pop.) a ageri, (fam. fig.) a ciopli, a peria, a pieptăna, (fig.) a șlefui. (A ~ un text literar.) 2. a esențializa. (A ~ un cap de copil, în pictură.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
stilizá vb., ind. prez. 1 sg. stilizéz, 3 sg. și pl. stilizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)