Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
SUBURBÁN, -Ă, suburbani, -e, adj. Care ține de o suburbie, situat într-o suburbie, privitor la o suburbie. ◊ Comună suburbană = comună situată în imediata apropiere a unui oraș sau la marginea acestuia și depinzând administrativ de acesta. ♦ (Despre mijloace de transport) Care circulă în împrejurimile orașului, care face legătura între oraș și suburbii. ♦ Fig. (Rar; despre comportarea, limbajul etc. cuiva) Lipsit de politețe; vulgar. – Din fr. suburbain, lat. suburbanus.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SUBURBÁN, -Ă adj. Care se află în suburbie, în împrejurimile orașului; de (la) suburbie. ◊ Comună suburbană = comună situată în apropierea unui oraș, de care depinde din punct de vedere administrativ. ♦ (Despre mijloace de transport) Care circulă în împrejurimile orașului. ♦ (Fig.; despre limbaj, comportare) Necivilizat, grobian. [< fr. suburbain, cf. lat. suburbanus].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SUBURBÁN, -Ă adj. care se află în suburbie; de (la) suburbie. ♦ comună ~ă = comună în apropierea unui oraș, de care depinde administrativ. ◊ (fig.; despre limbaj, comportare) necivilizat. (< fr. suburbain, lat. suburbanus)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SUBURBÁN adj. v. mitocănesc.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
suburbán adj. m. (sil. mf. sub-) urban
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SUBURBÁN ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de o suburbie; propriu unei suburbii. Populație ~ă. 2) (despre mijloace de transport în comun) Care face legătura dintre suburbii și oraș; local. 3) fig. (despre limbaj, comportări, atitudini) Care manifestă incultură; lipsit de cultură; necivilizat. [Sil. sub-ur-] /<fr. suburbain, lat. suburbanus
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)