Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
SULFÁT, sulfați, s. m. Sare a acidului sulfuric cu un metal sau cu un radical. ◊ Sulfat de cupru = sare de cupru a acidului sulfuric, de culoare albastră, cristalizată, solubilă în apă, întrebuințată în industrie și în agricultură pentru combaterea paraziților; piatră-vânătă. Sulfat de magneziu = sare de magneziu a acidului sulfuric, sub formă de praf alb, cristalizat, solubil în apă, care se întrebuințează în industrie și în medicină (ca purgativ); sare-amară. Sulfat feros = sare de fier a acidului sulfuric, de culoare verde deschisă, cristalizată, solubilă în apă, care se întrebuințează în industrie la fabricarea cernelii de scris etc.; calaican. Sulfat de sodiu = sare de sodiu a acidului sulfuric, întrebuințată în medicină ca purgativ. Sulfat de aluminiu și de potasiu = sare dublă de aluminiu și de potasiu a acidului sulfuric, de culoare albă, cristalizată, solubilă în apă, cu gust astringent, care se folosește în industrie, în medicină etc.; alaun, piatră-acră. – Din fr. sulfate.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SULFÁT s.m. Sare a acidului sulfuric. [< fr. sulfate].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SULFÁT s. m. sare sau ester al acidului sulfuric. (< fr. sulfate)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SULFÁT s. 1. (CHIM.) sulfat acid = (impr.) bisulfat; sulfat cromic v. sulfat de crom; sulfat de bariu = alb de barită; sulfat de crom = sulfat cromic; sulfat de cupru v. calcantit; sulfat de mercur = sulfat mercuros; sulfat feros = calaican, melanterit, (reg.) galițcă, piatră-verde, (Mold. și Bucov.) chiclaz; sulfat mercuros v. sulfat de mercur. 2. (FARM.) sulfat de magneziu = sare amară, sare de Seidlitz; sulfat de sodiu = mirabilit, sarea lui Glauber.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
sulfát s. m., pl. sulfáți
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SULFÁT ~ți m. Sare a acidului sulfuric. ◊ ~ de calciu sare cristalină, de culoare albă, care condiționează duritatea apei. ~ de cupru sare albastră, cristalizată, folosită la combaterea dăunătorilor agricoli; piatră-vânătă. ~ de magneziu sare cristalizată, incoloră, întrebuințată în industrie și medicină; sare amară. ~ de sodiu sare cristalizată, incoloră, având diferite întrebuințări (în industria sticlei, în vopsitorie, în medicină etc.). ~ de potasiu sare incoloră, cristalizată, întrebuințată ca îngrășământ. ~ feros sare de culoare verde-deschisă, cristalizată, întrebuințată ca materie colorantă; calaican. ~ de zinc sare incoloră cristalizată, având diferite întrebuințări (ca mordant, la conservarea pielii, a lemnului etc.). /<fr. sulfate
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SULFAT DE ARÁMĂ s. v. calcantit, sulfat de cupru.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)