Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
SUPERFICIÁL, -Ă, superficiali, -e, adj. Care apare, se produce, rămâne la suprafața unui obiect, a unei ființe; fig. care apare, se produce, rămâne la suprafață, fără să atingă miezul, esența lucrurilor. ♦ Fig. (Despre oameni) Care tratează problemele fără să le adâncească, care trece ușor peste lucruri; lipsit de adâncime. ♦ Fig. (Adverbial) Fără a aprofunda; pe deasupra. [Pr.: -ci-al] – Din fr. superficiel.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SUPERFICIÁL, -Ă adj. (adesea adv.) Care există numai la suprafață, fără să pătrundă în adâncime; de la suprafață. ♦ (Fig.) Care privește și tratează lucrurile cu ușurință, ușuratic; lipsit de adâncime; neesențial. [Pron. -ci-al. / cf. fr. superficiel, lat. superficialis].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
SUPERFICIÁL, -Ă adj. (și adv.) care există numai la suprafață, fără să pătrundă în adâncime; de la suprafață. ◊ (fig.) care privește și tratează lucrurile cu ușurință, ușuratic; lipsit de adâncime; neesențial. (< fr. superficiel, lat. superficialis)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
SUPERFICIÁL adj. 1. facil, neaprofundat, sumar. (O analiză cam ~.) 2. fugitiv, rapid, sumar. (La o cercetare cât de ~...)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Superficial ≠ profund, riguros
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
superficiál adj. m. (sil. -ci-al), pl. superficiáli; f. sg. superficiálă, pl. superficiále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SUPERFICIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care se manifestă la suprafață; caracteristic pentru suprafață. 2) (despre persoane) Care tratează numai părțile de suprafață ale problemelor; lipsit de profunzime. Spirit ~. 3) (despre manifestări ale oamenilor) Care este făcut în pripă; rapid; sumar; expeditiv. Analiză ~ă. [Sil. -ci-al] /<lat. superficialis, fr. superficiel
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)