Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
TABLÓU, tablouri, s. n. I. 1. Pictură, desen, gravură etc. executate pe o pânză, pe un carton etc.; p. ext. pictură, desen, gravură, fotografie etc. înrămate È™i aÈ™ezate (în scop decorativ) pe pereÈ›ii unei încăperi. ◊ Tablou viu (sau vivant) = grup de persoane care stau nemiÈ™cate într-o anumită poziÈ›ie, pentru a înfățiÈ™a sau a evoca o scenă simbolică. ◊ Expr. (Fam.; adverbial) A rămâne tablou = a rămâne surprins, înlemnit. 2. PriveliÈ™te de ansamblu din natură, care evocă o reprezentare picturală È™i impresionează prin frumuseÈ›e È™i pitoresc. 3. Fig. Descriere sau evocare făcută prin cuvinte. 4. Diviziune a unei piese de teatru sau subdiviziune a unui act, care marchează schimbarea decorului, trecerea timpului etc. 5. Tabel (1). 6. Grafic compus dintr-o grupare de termeni, de simboluri, de numere (dispuse în È™iruri È™i coloane). II. 1. Placă de marmură, de metal, de lemn pe care sunt montate diferite aparate folosite la acÈ›ionarea unui sistem tehnic sau la controlul funcÈ›ionării lui; placa împreună cu aparatura respectivă. ◊ Tablou de bord = tablou pe care sunt fixate aparatele È™i instrumentele necesare controlului È™i manevrării unui vehicul. 2. Placă prevăzută cu cârlige de care se agață fisele muncitorilor dintr-o întreprindere, cheile camerelor dintr-un hotel sau dintr-un sanatoriu etc. – Din fr. tableau.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TABLÓU s.n. I. 1. Pictură sau desen executat pe o pânză, pe un carton etc. (care se aÈ™ază de obicei pe un perete, pe un suport etc.). ♦ A rămâne tablou = a rămâne surprins, înlemnit. ♦ Tablou simfonic = lucrare simfonică alcătuită dintr-o singură parte, având un program cu conÈ›inut plastic sau descriptiv. 2. (Fig.) PriveliÈ™te, scenă de mari proporÈ›ii care atrage luarea aminte, impresionează vederea. 3. Descriere a unei priveliÈ™ti, a unui obiect sau a unei persoane etc., făcută oral sau în scris (mai ales într-o operă literară). 4. (Teatru) Subdiviziune a unui act, cuprinzând mai multe scene, care se desfășoară în acelaÈ™i decor. 5. Tabel, schemă. 6. Grafic cuprinzând o grupare de termeni, de simboluri, de numere, aranjate în È™iruri È™i coloane. ♦ Tabloul periodic al elementelor = tablou în care elementele chimice sunt dispuse în È™iruri È™i coloane, după greutatea lor atomică. II. (Tehn.) Panou sau placă subÈ›ire de metal sau de marmură cuprinzând mai multe instrumente de măsură, aparate de control etc., cu care este înzestrat un aparat, o maÈ™ină etc. [< fr. tableau].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TABLÓU s. n. I. 1. pictură, desen, gravură pe pânză, pe carton etc., care se așază de obicei pe perete într-o încăpere. ♦ (fam.) a rămâne ~ = a rămâne surprins, înlemnit. 2. priveliște, scenă de mari proporții care atrage luarea aminte, impresionează vederea. 3. (fig.) descriere a unei priveliști, a unui obiect, a unor fapte etc. (într-o operă literară). 4. (teatru) subdiviziune a unui act cuprinzând mai multe scene, în același decor. 5. tabel, listă. II. 1. (tehn.) panou, placă subțire de metal ori de marmură pe care sunt montate aparate de comandă sau control. ♦ ~ de bord = tablou pe care sunt fixate aparatele și instrumentele necesare controlului și manevrării unui vehicul. 2. (inform.) ansamblu structurat de informații organizate secvențional în memoria unui ordinator. (< fr. tableau)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TABLÓU s. 1. v. pictură. 2. (pop.) cadră. (E frumoasă ca un ~.) 3. v. priveliște. 4. (CHIM.) tabloul periodic al elementelor = sistemul periodic al elementelor. 5. (TEHN.) tablou de comandă = panou de comandă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
TABLÓU s. v. ilustrație, poză, tabel.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
tablóu s. n. (sil. -blou), art. tablóul; pl. tablóuri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TABLÓU ~ri n. 1) Lucrare artistică (pictură, desen, gravură) înrămată È™i atârnată pe perete în scop decorativ. ◊ A rămâne ~ a rămâne perplex, uluit; a înlemni. 2) fig. PriveliÈ™te care impresionează prin frumuseÈ›e È™i pitoresc. 3) fig. Descriere (orală sau în scris) a unei priveliÈ™ti. 4) Parte dintr-un act al unei piese de teatru (care se desfășoară într-un decor propriu). 5) tehn. Panou pe care sunt montate aparatele cu ajutorul cărora se pun în funcÈ›iune diferite maÈ™ini sau se controlează funcÈ›ionarea lor. ~ de bord. [Sil. ta-blou] /<fr. tableau
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)