Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii: tartan (substantiv neutru) , târtan (substantiv masculin)   
TARTÁN, tartane, s. n. 1. Țesătură specială din lână sau din bumbac, cu carouri mari, divers colorate, folosită în Scoția. 2. Șal sau pled făcut din tartan (1). 3. Material special din mastic sintetic elastic, folosit pentru amenajarea pistelor atletice și a terenurilor sportive în vederea impermeabilizării și a măririi rezistenței lor la intemperii. – Din fr. tartan.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TARTÁN s.n. 1. Țesătură de lână sau bumbac, cadrilată, folosită în Scoția. ♦ Șal sau pled confecționat dintr-o astfel de stofă. 2. Material special din mastic sintetic elastic folosit pentru impermeabilizarea și mărirea rezistenței pistelor atletice și a terenurilor sportive la intemperii. [< fr. tartan].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TARTÁN s. n. 1. țesătură de lână sau bumbac, cadrilată, în Scoția. ◊ șal, pled din astfel de stofă. 2. material special din mastic sintetic elastic, pentru impermeabilizarea și mărirea rezistenței pistelor atletice și a terenurilor sportive la intemperii. (< fr. tartan)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TARTÁN, tartane, s. n. Șal sau pled făcut dintr-o stofă specială de lână, cadrilată. – Fr. tartan.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
TARTÁN s. v. ciurlan, salcicorn, săricică.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
tartán s. n., pl. tartáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TÂRTÁN1, târtani, s. m. (Depr.) Evreu. – Din germ. Untertan „supus [austriac]”.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TÂRTÁN2, târtani, s. m. Plantă erbacee din familia cruciferelor, cu tulpina mare, foarte ramificată și cu flori albe (Crambe tartarica).Et. nec.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TARTÁN1 ~e n. 1) Țesătură de lână sau de bumbac cu carouri mari, divers colorate (foarte răspândită în Scoția). 2) Obiect (șal sau pled) confecționat dintr-o astfel de țesătură. /<fr. tartane
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
TARTÁN2 ~e n. Material sintetic cu care se acoperă pistele și diferite sectoare ale terenurilor sportive pentru a le face rezistente la acțiunea factorilor meteorologici. /<fr. tartane
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
TÂRTÁN ~i m. 1) Plantă cu tulpină înaltă, puternic ramificată și cu frunze adânc zimțate. 2) pop. rar Copil mic care abia învață să meargă. /Orig. nec.
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
TÂRTÁN s. v. ciurlan, salcicorn, săricică.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
tîrtán (-ni), s. m.1. Evreu. – 2. Plante (Salsola kali, Crambe tartarica). Germ. Untertan „persoană” (Philippide, Principii, 157; Borcea, 215), unde un a fost tratat ca art. indefinit, cf. omidă, strachină. Numele se explică prin faptul că evreii erau considerați persoane străine pînă în 1878, și în această calitate se bucurau de anumite privilegii. Conține o nuanță puternic depreciativă.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
târtán s. m., pl. târtáni
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
cĭurlán m. (cp. cu cĭurlez și cu sîrb. čuriti, a fuma). Munt. Mold. O plantă ghimpoasă care, după ce se usucă, se desprinde și se rostogolește de vînt. Țăraniĭ o fac grămezĭ și o ard în loc de lemn. Se zice că uniĭ o fumează în lulea. – Se numește și corlan (Bas. nord), tîrtan și vălătuc. La Panțu tîrtan, o plantă cruciferă (crampe tatarica). Asta să fie? [!]
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române