TERMOSTÁT, termostate, s. n. 1. Aparat automat sau instalație care servește pentru reglarea și menținerea unei temperaturi constante într-o incintă sau într-un circuit; termoregulator. ♦ Regulator automat al temperaturii unui motor cu ardere internă, instalat în circuitul apei de răcire. 2. Incintă în care se menține o temperatură constantă în vederea efectuării unor operații tehnologice, a desfășurării în anumite condiții de temperatură a unor procese chimice sau biologice etc. – Din fr. thermostat.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TERMOSTÁT s.n. 1. Aparat care servește la menținerea unei temperaturi prestabilite; termoregulator. ♦ Regulator automat al temperaturii unui motor cu ardere internă, instalat în circuitul apei de răcire. 2. Aparat, încăpere unde există o temperatură constantă. [< fr. thermostat, cf. gr. thermos – cald, statos – stare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TERMOSTÁT s. n. 1. aparat, instalație pentru controlul și reglarea automată a temperaturii într-o încăpere sau într-un sistem tehnic; termoregulator. 2. spațiu în care se menține o temperatură constantă. (< fr. thermostat)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TERMOSTÁT s. (FIZ.) termoregulator, regulator de temperatură.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
termostát s. n. (sil. mf. -stat), pl. termostáte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TERMOSTÁT ~e n. fiz. Aparat pentru menținerea unei temperaturi constante cu ajutorul unui termoregulator. [Sil. -mo-stat] /<fr. thermostat
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink