Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
TERMOSTÁT, termostate, s. n. 1. Aparat automat sau instalație care servește pentru reglarea și menținerea unei temperaturi constante într-o incintă sau într-un circuit; termoregulator. ♦ Regulator automat al temperaturii unui motor cu ardere internă, instalat în circuitul apei de răcire. 2. Incintă în care se menține o temperatură constantă în vederea efectuării unor operații tehnologice, a desfășurării în anumite condiții de temperatură a unor procese chimice sau biologice etc. – Din fr. thermostat.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TERMOSTÁT s.n. 1. Aparat care servește la menținerea unei temperaturi prestabilite; termoregulator. ♦ Regulator automat al temperaturii unui motor cu ardere internă, instalat în circuitul apei de răcire. 2. Aparat, încăpere unde există o temperatură constantă. [< fr. thermostat, cf. gr. thermos – cald, statos – stare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TERMOSTÁT s. n. 1. aparat, instalație pentru controlul și reglarea automată a temperaturii într-o încăpere sau într-un sistem tehnic; termoregulator. 2. spațiu în care se menține o temperatură constantă. (< fr. thermostat)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TERMOSTÁT s. (FIZ.) termoregulator, regulator de temperatură.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
termostát s. n. (sil. mf. -stat), pl. termostáte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TERMOSTÁT ~e n. fiz. Aparat pentru menținerea unei temperaturi constante cu ajutorul unui termoregulator. [Sil. -mo-stat] /<fr. thermostat
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)