TEXTÍL, -Ă, textili, -e, adj. 1. (Despre fibre, mașini etc.) Care servește la țesut sau la tricotat; care poate fi folosit în țesătorie. ♦ (Despre plante) Din care se obțin fibre textile (1). ♦ Țesut, lucrat din fibre sau din fire. 2. Care se referă la țesătorie sau la țesături. Industrie textilă. ♦ (Substantivat, f. pl.) Stofe, pânzeturi; p. ext. obiecte confecționate din stofe sau din pânzeturi. – Din fr. textile, lat. textilis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TEXTÍL, -Ă adj. 1. (Despre un material) Care se poate folosi în țesătorie. ♦ (Despre plante) Care produce, din care se extrag fibre folosite în țesătorie. ♦ Țesut, lucrat din fibre sau din fire. 2. Referitor la țesătorie sau la țesături. [Cf. fr. textile, lat. textilis].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TEXTÍL, -Ă I. adj. (despre plante) din care se extrag fibre în țesătorie. ◊ (despre fibre, materiale) care servește la țesut sau tricotat. ◊ țesut, lucrat din fibre sau din fire. ◊ referitor la țesături. II. s. f. pl. materiale din fibre textile (stofe, pânzeturi etc.); obiecte confecționate. (< fr. textile, lat. textilis)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
textíl adj. m., pl. textíli; f. sg. textílă, pl. textíle
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TEXTÍL ~ă (~i, ~e) 1) (despre materiale, fibre, unelte etc.) Care servește la țesut sau la tricotat; destinat țesătoriei. 2) (despre plante) Din care se extrag fibre pentru țesut. 3) Care confecționează țeșături; producător de țesături. Fabrică ~ă. ◊ (Produse) ~e a) produse industriale țesute; b) confecții din țesături. /<fr. textile
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink