Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: trasa (verb tranzitiv) , trasare (substantiv feminin)   
TRASÁRE, trasări, s. f. Acțiunea de a trasa și rezultatul ei; trasaj. – V. trasa.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TRASÁRE s.f. Acțiunea de a trasa și rezultatul ei; însemnare, tragere; trasaj. [< trasa].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TRASÁRE s. 1. ducere, tragere. (~ unei linii.) 2. (fig.) jalonare. (~ etapelor principale ale unei acțiuni.) 3. v. schițare. 4. arătare, indicare. (~ căii de urmat.) 5. dare. (~ unei directive.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
trasáre s. f., g.-d. art. trasării; pl. trasări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TRASÁ, trasez, vb. I. Tranz. 1. A însemna pe o suprafață linia sau desenul unui drum, al unui plan, al unei figuri geometrice etc.; spec. a însemna pe o piesă brută conturul suprafețelor de prelucrat. 2. A indica, a da directive în vederea unei acțiuni sau a unei activități; a arăta prin câteva idei generale ceea ce este esențial într-o problemă, într-o situație etc.; a schița. – Din fr. tracer.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A TRASÁ ~éz tranz. 1) (contururi) A marca printr-o linie subțire; a descrie. 2) fig. (direcții, sarcini, obiective) A elabora (din timp), fixând esențialul; a schița; a contura; a jalona. /<fr. tracer
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
TRASÁ vb. I. tr. 1. A trage, a însemna pe o suprafață linia unui drum, conturul unui desen etc.; a însemna pe o piesă brută elementele necesare pentru prelucrarea ei. 2. A indica, a da directive în ceea ce privește o acțiune, o activitate etc. ♦ A arăta esențialul într-o chestiune etc.; a schița, a descrie. [< fr. tracer, cf. germ. trassieren, it. tracciare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TRASÁ vb. tr. 1. a însemna pe o suprafață linia unui drum, conturul unui desen etc.; a însemna pe o piesă brută elementele necesare pentru prelucrarea ei. 2. a indica, a da directive în ceea ce privește o acțiune, o activitate etc. ◊ a arăta esențialul într-o chestiune etc.; a schița, a descrie. (< fr. tracer)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TRASÁ vb. 1. a duce, a trage. (A ~ linii paralele.) 2. v. descrie. 3. (fig.) a jalona. (A ~ etapele obligatorii ale tacticii noastre.) 4. v. schița. 5. a arăta, a indica. (A ~ cuiva calea de urmat) 6. a da. (A ~ o directivă.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
trasá vb., ind. prez. 1 sg. traséz, 3 sg. și pl. traseáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)