TREPÁN, trepane, s. n. 1. Instrument de chirurgie în formă de sfredel, folosit la trepanații; p. ext. operație făcută cu acest instrument. 2. Instrument de sculptură, folosit pentru a face perforații adânci în piatră și în marmură. 3. Un fel de sapă mare, întrebuințată la forarea găurilor de sondă. – Din fr. trépan.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TREPÁN s.n. 1. Instrument chirurgical, de forma unui sfredel, folosit pentru perforarea oaselor craniului; operație făcută cu un astfel de instrument. 2. Sapă pentru foraj. 3. Instrument de gravor. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. trépan, cf. lat.t. trepanum, gr. trypanon].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TREPÁN s. n. 1. instrument de forma unui sfredel pentru trepanație. 2. sapă pentru foraj; foreză. 3. instrument de gravor în formă de sfredel fin. 4. unealtă, în formă de arbore cotit, folosită de sculptori pentru a face găuri în piatră sau marmură. (< fr. trépan)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TREPÁN s. (IND.) sapă. (~ folosit în exploatările petroliere.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
trepán s. n., pl. trepáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TREPÁN ~e n. 1) Instrument chirurgical, în formă de sfredel, folosit la trepanații. 2) Operație care se face cu ajutorul unui astfel de instrument. 3) Instrument folosit de sculptori pentru perforații adânci în piatră și în marmură. 4) Unealtă asemănătoare cu sapa, folosită la forajul percutant. /<fr. trépan
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink