Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
UNIVERSITÁTE, universități, s. f. Instituție de învățământ superior cu mai multe facultăți și secții. ◊ (Ieșit din uz) Universitate de partid = școală superioară în care se preda ca disciplină de bază marxism-leninismul. Universitate populară = instituție pentru educația adulților, având ca formă principală de activitate ciclul de prelegeri din domenii variate. ♦ Localul acestor instituții. – Din fr. université, lat. universitas, -atis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
UNIVERSITÁTE s.f. Instituție de învățământ superior care cuprinde mai multe facultăți. ♦ (Ieșit din uz) Universitate de partid = școală superioară în sistemul învățământului de partid. ♦ Universitate populară = instituție pentru educația adulților, având ca principală formă de activitate cicluri de prelegeri în diverse domenii. ♦ Clădirea unde este instalată o asemenea instituție. [Cf. fr. université, lat. universitas].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
UNIVERSITÁTE s. f. instituție de învățământ superior organizată pe facultăți și secții, care pregătește specialiști de înaltă calificare. ♦ ~ populară = instituție pentru educația adulților, având ca principală formă de activitate cicluri de prelegeri în diverse domenii. ◊ clădirea unei asemenea instituții. (< fr. université, lat. universitas)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
universitáte s. f., g.-d. art. universității; pl. universități
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
UNIVERSITÁTE ~ăți f. 1) Instituție de învățământ superior, având mai multe facultăți. ~atea de Stat din Moldova. ~ privată. ◊ ~ populară instituție pentru adulți, care oferă cursanților cunoștințe generale din variate domenii. 2) Clădire unde se află această instituție. [G.-D. universității] /<fr. université, lat. universitas, ~atis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române