Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
VERNÍS s. n. 1. Soluție formată din rășini (naturale sau artificiale) și dintr-un solvent, care, aplicată pe anumite obiecte, formează la uscare un strat neted și lucios, cu rol ornamental sau protector; p. ext. lac. ◊ Vernis moale = tehnică a gravurii prin care se realizează aspectul desenului în creion. 2. Fig. Ceea ce dă un aspect sau o culoare favorabilă cuiva sau la ceva. [Pr.: verni] – Din fr. vernis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
VÉRNIS n. 1) Substanță rășinoasă cu care se acoperă diferite obiecte în scop protector sau decorativ. ~ sintetic. 2) fig. Lustru superficial care produce o impresie înșelătoare; spoială; pospăială; poleială. /<fr. vernis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
VERNÍS s.n. 1. Soluție colorată obținută din rășinoase, care se aplică pe obiecte pentru a le da lustru; strat protector sau ornamental. 2. Smalț, email. 3. (Arte) Tehnică în gravură, constând în a da gravurilor un aspect asemănător cu cel al desenului în creion. 4. (Fig.) Ceea ce dă o culoare sau un aspect favorabil cuiva sau la ceva. [< fr. vernis].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
VERNÍS [VERNI] s. n. 1. soluție colorată obținută din rășinoase, care se aplică pe obiecte pentru a le da lustru; strat protector sau ornamental. 2. smalț, email. 3. tehnică în gavură, în a da gravurilor un aspect asemănător cu cel al desenului în creion. 4. (fig.) ceea ce dă o culoare, un aspect favorabil cuiva sau la ceva. (< fr. vernis)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
VERNÍS s. lac, (înv.) vernichiu. (~ pentru mobile.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
vernís s. n. [-nis pron. fr. -ni]
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)