Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: vinde (verb tranzitiv) , vindere (substantiv feminin)   
VÍNDERE, vinderi, s. f. Acțiunea de a (se) vinde și rezultatul ei; vânzare. – V. vinde.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
VÍNDERE s. v. vânzare.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
víndere s. f., g.-d. art. vínderii; pl. vínderi
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
VÍNDE, vând, vb. III. Tranz. 1. A ceda unui cumpărător dreptul de proprietate asupra unui bun, în schimbul unei sume de bani. ◊ Expr. A vinde pielea ursului din pădure (sau peștele din baltă) = a promite un lucru pe care nu-l ai; a face planuri în legătură cu un lucru pe care nu-l posezi încă, care este nesigur. A-și vinde (și) pielea sau cămașa (de pe sine) = a vinde sau a ceda, din pricina unei nevoi mari, tot ce posedă. A-și vinde scump viața (sau pielea) = a se apăra cu îndârjire, cauzând pierderi mari dușmanului (înainte de a muri sau de a fi prins). Cum (sau așa) am cumpărat-o, așa o vând = o spun așa cum am auzit-o (fără să-mi iau răspunderea autenticității). (Refl. pas.) Cum (sau cu cât) se vinde? = ce preț are? cu cât de plătește? ♦ A scoate un bun la licitație (pentru neplata datoriilor). ♦ A oferi spre vânzare; a face comerț. ♦ Refl. pas. (Despre mărfuri) A găsi cumpărători, a avea căutare. ♦ Fig. A face compromisuri morale în schimbul unor avantaje materiale. ♦ Tranz. și refl. Fig. A (se) p*******a. 2. A trăda sau a denunța, a pârî (pentru bani sau pentru un interes material). [Prez. ind. și: (reg.) vânz] – Lat. vendere.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A SE VÍNDE mă vând intranz. 1) (despre mărfuri) A avea căutare. ◊ Calul bun se vinde din grajd un lucru bun nu are nevoie de reclamă. 2) (despre oameni) A face compromisuri morale, în schimbul unui avantaj material. /<lat. vendere
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A VÍNDE vând tranz. 1) (mărfuri, produse) A transmite în proprietatea unui achizitor în schimbul unei sume de bani. ◊ ~ pielea ursului din pădure (sau peștele din baltă) a propune cuiva un lucru pe care nu-l posezi. ~ via pe stafide a încheia o afacere nerentabilă. 2) (persoane, interese, cauze, idealuri, sentimente etc.). A părăsi în mod perfid sau laș (trecând de partea adversarului). /<lat. vendere
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
VÍNDE vb. 1. a desface, a plasa, (reg.) a petrece, (înv., în Transilv.) a cheltui. (A ~ o marfă.) 2. a da. (A ~ ceasul cu 20 000 de lei.) 3. (înv. și pop.) a neguța. (E angrosist, cumpără și ~.) 4. v. căuta. 5. a se p*******a. (O femeie care se ~.) 6. v. trăda.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
VÍNDE vb. v. denunța, pârî, reclama, spune.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A vinde ≠ a cumpăra
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
vínde (vînd, vîndút), vb. – A ceda pe bani dreptul de proprietate asupra unui lucru. – Mr. vindu, vindere, megl. vind, istr. vindu. Lat. vendĕre (Pușcariu 1892; REW 9190), cf. it. vendere, prov., fr., cat. vendre, sp., port. vender.Der. vînzare, s. f. (vîndut; trădare); vînzător, s. m. (persoană care vinde).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
vínde vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. vând; conj. prez. 3 sg. și pl. vândă; ger. vânzând; part. vândút
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)