Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: voala (verb tranzitiv) , voalat (adjectiv)   
VOALÁT, -Ă, voalați, -te, adj. Acoperit cu un voal (1); ascuns, umbrit. ♦ (Despre glas, sunete) Lipsit de sonoritate și limpezime; stins, estompat. ♦ (Despre negative fotografice) Degradat prin producerea unui voal (2). – V. voala.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
VOALÁT, -Ă adj. (Despre voce) Estompat, stins, surd. ♦ (adv.) Înșelând aparențele, pe departe, pe ocolite. [Pron. vo-a-. / < voala].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
VOALÁT, -Ă adj. 1. care poartă un voal, acoperit cu un voal. 2. (și adv.) obscur, disimulat, înșelând aparențele. 3. (despre voce, sunete) estompat, stins, surd. (< fr. voilé)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
VOALÁT adj. 1. v. împăienjenit. 2. (FOTO) înnegrit. (Clișeu ~.) 3. estompat. (Voce ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
VOALÁ, voalez, vb. I. 1. Tranz. A acoperi cu un voal (1); a ascunde, a masca; fig. a înșela aparențele ◊ Refl. Se voalează înainte de a pleca.Refl. (Despre voce sau sunete) A-și pierde sonoritatea și limpezimea; a se estompa. 2. Refl. (Despre unele materiale fotografice) A se strica, a se deprecia, a-și pierde însușirile din cauza voalului (2); a se înnegri. – Din fr. voiler.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A SE VOALÁ mă ~éz intranz. 1) (despre voce sau sunete) A pierde claritatea și sonoritatea; a deveni mai puțin intens; a se atenua; a slăbi; a se estompa. 2) (despre un material fotografic) A se înnegri, venind în contact cu lumina. /<fr. voiler
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A VOALÁ ~éz tranz. 1) A acoperi cu un voal. 2) fig. A ascunde vederii; a masca; a camufla. [Sil. voa-] /<fr. voiler
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
VOALÁ vb. I. 1. tr. A acoperi cu un voal; a ascunde, a umbri, a masca; (fig.) a înșela aparențele. ◊ refl. (Despre voce) A-și pierde sonoritatea și limpezimea; a se estompa. 2. (refl.) (Despre un material fotografic) A se înnegri ușor, a se strica datorită venirii în contact cu lumina, unei greșeli de fabricație sau folosirii unui revelator de calitate inferioară. [Pron. vo-a-la. / cf. fr. voiler].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
VOALÁ vb. I. tr. a acoperi cu un voal; a ascunde, a umbri, a masca; (fig.) a înșela aparențele. II. refl. 1. (despre voce) a-și pierde sonoritatea și limpezimea; a se estompa. 2. (despre un material fotografic) a se înnegri ușor, a se strica datorită venirii în contact cu lumina, unei greșeli de fabricație sau folosirii unui revelator de calitate inferioară. 3. (despre o piesă de lemn sau de metal, o foaie de tablă etc.) a se deforma, a nu mai fi plană. (< fr. voiler)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
VOALÁ vb. 1. v. ascunde. 2. v. împăienjeni. 3. (FOTO) a se înnegri. (Filmul s-a ~.) 4. a se estompa. (Vocea i s-a ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A voala ≠ a releva, a reliefa, a vădi
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
voalá vb. (sil. voa-), ind. prez. 1 sg. voaléz, 3 sg. și pl. voaleáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2021 DEX online (http://dexonline.ro)