Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: înainta (verb tranzitiv) , înaintat (adjectiv)   
ÎNAINTÁT, -Ă, înaintați, -te, adj. 1. Care este situat în față. 2. Care se detașează de ceilalți, situându-se înaintea lor prin cunoștințele și prin nivelul său intelectual; care se conduce după concepția cea mai avansată; progresist. 3. Avansat în timp; târziu. ◊ Înaintat în vârstă = bătrân. – V. înainta.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ÎNAINTÁT adj. 1. v. avansat. 2. v. târziu. 3. v. dez-voltat. 4. v. progresist.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Înaintat ≠ înapoiat, perimat
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
ÎNAINTÁ, înaintez, vb. I. 1. Intranz. A merge înainte în spațiu, a se mișca spre cineva sau ceva aflat înainte; a avansa. ♦ Fig. A progresa. 2. Intranz. A merge înainte în timp; a se desfășura, a se dezvolta. 3. Tranz. A ridica pe cineva într-o funcție mai importantă; a avansa în grad. ♦ Intranz. A obține o funcție mai importantă, un grad mai mare. 4. Tranz. A expedia, a trimite, a da un act, o petiție, o lucrare administrativă etc. 5. Tranz. (Înv.) A avansa o sumă de bani. – Din înainte.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A ÎNAINTÁ ~éz 1. intranz. 1) A se mișca înainte (în spațiu și în timp); a avansa. Vehiculul ~ează.~ în vârstă a îmbătrâni. 2) fig. A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară; a avansa; a propăși; a se dezvolta; a progresa; a evolua. ~ la învățătură. 3) (despre peninsule, proeminențe etc.) A ieși în afară, formând un relief; a fi în relief. 4) fam. (despre boli) A deveni din ce în ce mai grav; a se agrava; a progresa. 5) (despre persoane) A se ridica pe o treaptă superioară (într-un post, într-un grad științific); a promova; a avansa. 2. tranz. 1) (persoane) A ridica într-un post sau în grad mai înalt; a promova; a avansa. 2) (proiecte, rapoarte, candidaturi etc.) A prezenta spre examinare și aprobare; a propune. ~ o cerere. 3) (idei, teze, doctrine etc.) A aduce la cunoștința publică; a pune în circulație; a emite; a preconiza. 4) înv. (sume de bani) A plăti cu anticipație. /Din înainte
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ÎNAINTÁT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A ÎNAINTA. 2) Care s-a situat înaintea altora (sub aspect intelectual). 3) Care susține și promovează progresul; progresist. Concepții ~te. 4) (despre noțiuni temporale) Care este avansat în timp; târziu. Oră ~tă. ◊ ~ în vârstă bătrân. /v. a înainta
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ÎNAINTÁ vb. 1. a avansa. (A ~ în spațiu.) 2. v. preda. 3. a adresa, a expedia, a trimite. (~ o cerere.) 4. v. promova. 5. v. dezvolta. 6. v. progresa.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A înainta ≠ a decădea, a se retrage, a regresa, a (se) întoarce
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
înaintá vb., ind. prez. 1 sg. înaintéz, 3 sg. și pl. înainteáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)