Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BADIÁN, badiani, s. m. Arbust din China și Japonia cu frunze, flori, tulpină și fructe plăcut mirositoare, întrebuințate la fabricarea lichiorurilor, în medicină etc. (Illicium anisatum); p. restr. fructul acestui arbust. [Pr.: -di-an] – Din fr. badiane.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BADIÁN s.m. Arbust din Extremul Orient, ale cărui frunze, flori și tulpină răspândesc un miros aromatic. [Pron. -di-an- / < fr. badiane].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BADIÁN s. m. arbust din Extremul Orient ale cărui frunze, flori și tulpină răspândesc un miros aromatic. (< fr. badiane)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BADIÁN, badiani, s. m. Arbust cultivat în China și Japonia, ale cărui frunze, flori, tulpină și fructe răspândesc un miros aromatic; se întrebuințează la fabricarea lichiorurilor, în medicină etc. (Illicium anisatum); fructul acestui arbust. [Pr.: -di-an] – Fr. badiane.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BADIÁN s. v. anason-franțuzesc.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
badián s. m. – (Trans.) Anason (Pimpinella anisum). Germ. Badian. Termen farmaceutic, sec. XIX.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
badián s. m. (sil. -di-an), pl. badiáni
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
BADIÁN ~i m. Arbust cultivat pentru frunzele, florile și fructele sale, care conțin substanțe aromatice și care se utilizează în industria farmaceutică și la producerea unor lichioruri. [Sil. -di-an] /<fr. badiane
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
badiánă f., pl. e (fr. badiane, d. pers. badian, anison). Un gen de plante foarte aromatice (din familia magnoliiĭ) dintre care o specie dă anisonu stelat (illicium anisatum), cu care se aromatizează rachiurile. – În Trans., -an (după germ.).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BADIÁN s.m. Arbust originar din Asia (Illicium verum / Illicium anisatum); fructul acestuia în formă de capsulă stelată (steluțe) cu 8 semințe, cu puternică aromă de anason, numit de aceea și „anason stelat”, utilizat ca mirodenie; tradițional, în țările asiatice se mestecă după masă semințe de badian, considerate a fi digestive. – Fr. badiane, engl. badian, star anise, germ. Sternanis.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române